Ko sklapa traktore u Jarkovcu

U pogonu indijske kompanije Tafe, u selu Jarkovac kod Zrenjanina, počelo je sklapanje pet modela IMT-ovih traktora i nekoliko modela te kompanije. Tafe je, kupovinom IMT-a, postao vlasnik licence za proizvodnju IMT-ovih modela.

Aleksandar Ilić se nije školovao za ove poslove, ali mu je nakon šest meseci obuke i rada u pogonu IMT-a u selu Jarkovac, sklapanje traktora postalo rutina.

,,Radimo sklapanje traktora i postavljanje kabina i za ovo kratko vreme sam se obučio, praktično mogu sam da obavljam ovaj posao", kaže Aleksandar Ilić, radnik IMT-a.

Popularni modeli IMT 539 i 549 sa više inovacija nastaviće rad na njivama. Najbitnija promena je za osam konjskih snaga jači motor i standard evro 3.

,,Za ovaj period nekoliko meseci unazad kompletirali su blizu 150 traktora, koje smo ponudili na tržištu. Do kraja godine planiramo da još negde oko 100 traktora uvezemo", kaže Dragan Galečić, rukovodilac prodaje IMT - Tafe.

Meštani Jarkovca su zadovoljni što je prvih osam radnika ovde našlo posao. Očekuju i više po završetku rekonstrukcije hale. Pogon je nekada za IMT imao drugu namenu, podseća Ljubomir Kacijan koji je bio varilac 27 godina. "Pravili smo jednoosovinke prikolice i cevne konstrukcije. A sad je velika razlika. Ovo je montaža, a ono je bilo varenje."

Delovi za traktore stižu iz Indije, a dogodine će se posle modernizacije pogona, po sličnom principu sklapati i TAFE traktori jačine od 80 do 100 konjskih snaga.

broj komentara 0 pošalji komentar