Vrnjci: Od opanaka do kopački

U Vrnjcima kod Vrnjačke Banje otvoren je prvi od tri planirana fudbalska terena na kojima će se trenirati i odigravati utakmice. Fudbalski stadion će biti deo budućeg velikog centra koji će doprineti razvoju seoskog sporta i sportskog turizma u Vrnjačkoj Banji.

Vrnjci su stariji od Vrnjačke Banje. U ataru sela su podignute prve terme u 19. veku i otuda naziv Vrnjačka Banja. Vrnjci svoje ime duguju pak opančarima iz ovih krajeva. Mirko Strugarević, poslednji opančar u Vrnjačkoj Banji objašnjava kako.

"Trudimo se da zadržimo staru tradiciju izrade naših opanaka, srpskih, šumadijskih. Jedan od izrade ili procesa u izradi pletenja opanaka "vrnjčanje"," kaže opančar Mirko Strugarević.

Vrnjčanje, dakle, Vrnjci pa Vrnjačka Banja. Vrnjci su zaslužni za još jedan brend. Mineralnu vodu. Sada imaju i jedini fudbalski teren u Vrnjačkoj Banji gde će igrati domaćin OFK Vrnjci i poznatiji zonski ligaš Goč. Teren zauzima površinu od 7.200 metara kvadratnih i zadovoljava sve standarde za odigravanje utakmica.

"Aktivirali smo se svi. Ja ispred njih kao predsednik Mesne zajednice i mnogo toga još imamo u planu da odradimo", navodi Jelena Srejić, predsednica Mesne zajednice Vrnjci.

Prvu utakmicu su odigrali pioniri iz dva kluba. Ognjen Karavesović iz Fudbalskog kluba Goč kaže da je teren lep i za treniranje i za utakmice i nada se da će dugo još da ostane takav.

Za rekonstrukciju stadiona u Vrnjcima izdvojeno je 25 miliona dinara iz lokalnog i budžeta ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

"Uveren sam da će veliki klubovi poput Partizana, Zvezde, Vojvodine, siguran sam svoje selekcije slati ovde u Vrnjačku Banju. Ovim se otvara još jedan, rekao bih, novi dijapazon mogućnosti ovde u Banji", kaže Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Pored travnatog u Vrnjcima će biti izgrađena još dva terena sa veštačkom podlogom. Vrnjci su naselje sa 600 domaćinstava i nešto više od 3.000 žitelja a u bliskoj budućnosti i sa velikim sportskim centrom.

broj komentara 0 pošalji komentar