Aplikacija za šetnju srednjovekovnim Šapcem

"Virtuelna realnost stare tvrđave" je novi eksponat u šabačkom Narodnom muzeju. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, posetioci mogu da se prošetaju kroz srednji vek i aktivno učestvuju u njemu.

Naočare i kontroleri, dovoljni su za virtuelno putovanje u 15. vek. Aplikacija je urađena prema najstarijem sačuvanom prikazu Šapca iz 1493. godine.

"Ovo vrlo zanimljivo izgleda, izuzetno je realistično, kada stavimo ove naočare, nemam predstavu da sam u Muzeju, nego sam tamo u srednjovekovnom gradu, lepa je animacija, vrlo realistično je urađeno", kaže Dragan Jovanović.

Stari grad se sastoji iz pet delova, pored utvrđenja, trga i kapija, ima i 130 karaktera, od vojnika, konjušara do vlasnika kafana.

"Realne rekonstrukcije gradova rađene su i ranije, razlika u ovoj aplikaciji je što je tu u virtuelnoj realnosti, virtuelna realnost, zamenjuje totalno vaše okruženje, kada stavite naočare na glavu, gde god da se okrenete, u bilo kom pravcu, 360 stepeni, vi ste tamo", objašnjava Đorđe Đorđić, jedan od autora aplikacije.

Zabavna i edukativna aplikacija posetiocima pruža mogućnost da na nov način upoznaju istoriju Šapca.

"Odlučili smo da svojoj publici priuštimo ovo iskustvo pre svega da bismo ih naučili nešto o 15. veku, da bismo ih naučili nešto o gradu Šapcu ali, konačno i da bismo podstakli nove načine saznavanja. Svesni smo toga da ovakve aplikacije polako preuzimaju primat u domenu muzejske prezentacije i želeli smo da i na ovaj način približimo našu delatnost", navodi Nela Tonković, direktorka Narodnog muzeja.

U "Virutelnoj tvrđavi" pored šetnje, posetioci mogu da pomeraju flaše i voće, da koriste luk i strelu kao i da pročitaju sve što ih interesuje o gradu pored kojeg su se dodirivala carstva i vodile važne bitke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво