Aplikacija za šetnju srednjovekovnim Šapcem

"Virtuelna realnost stare tvrđave" je novi eksponat u šabačkom Narodnom muzeju. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, posetioci mogu da se prošetaju kroz srednji vek i aktivno učestvuju u njemu.

Naočare i kontroleri, dovoljni su za virtuelno putovanje u 15. vek. Aplikacija je urađena prema najstarijem sačuvanom prikazu Šapca iz 1493. godine.

"Ovo vrlo zanimljivo izgleda, izuzetno je realistično, kada stavimo ove naočare, nemam predstavu da sam u Muzeju, nego sam tamo u srednjovekovnom gradu, lepa je animacija, vrlo realistično je urađeno", kaže Dragan Jovanović.

Stari grad se sastoji iz pet delova, pored utvrđenja, trga i kapija, ima i 130 karaktera, od vojnika, konjušara do vlasnika kafana.

"Realne rekonstrukcije gradova rađene su i ranije, razlika u ovoj aplikaciji je što je tu u virtuelnoj realnosti, virtuelna realnost, zamenjuje totalno vaše okruženje, kada stavite naočare na glavu, gde god da se okrenete, u bilo kom pravcu, 360 stepeni, vi ste tamo", objašnjava Đorđe Đorđić, jedan od autora aplikacije.

Zabavna i edukativna aplikacija posetiocima pruža mogućnost da na nov način upoznaju istoriju Šapca.

"Odlučili smo da svojoj publici priuštimo ovo iskustvo pre svega da bismo ih naučili nešto o 15. veku, da bismo ih naučili nešto o gradu Šapcu ali, konačno i da bismo podstakli nove načine saznavanja. Svesni smo toga da ovakve aplikacije polako preuzimaju primat u domenu muzejske prezentacije i želeli smo da i na ovaj način približimo našu delatnost", navodi Nela Tonković, direktorka Narodnog muzeja.

U "Virutelnoj tvrđavi" pored šetnje, posetioci mogu da pomeraju flaše i voće, da koriste luk i strelu kao i da pročitaju sve što ih interesuje o gradu pored kojeg su se dodirivala carstva i vodile važne bitke.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 30. okt 2019, 21:54) - anonymous [neregistrovani]

Opsjednutost srednjim vekom.

Kukamo da su neki opsednti Srbima, a Srbi opsednuti prošlošću...
Mracno doba...
Strašno!
Šta je, bre, nama?
Šta smo imali u tom srednjem veku? Ništa, bre!
Ratovi, ratovi, ratovi...i opet ratovi!
Bili smo u milosti Vizantije, jer smo im trebali...A da nismo...
Ne bi nas bilo!