Šta je najvažnije za dug i srećan brak

Najstariji bračni par u Rasinskom okrugu Slavka i Vitomir Stevanović iz Meševa kod Kruševca ove jeseni proslavljaju 72 godine braka. Zajednički život podrazumevao je težak rad, teške i lepe trenutke, ali uvek uz uzajamno poštovanje i pomoć.

Vitomir ima 95, a Slavka 94 godine, još uvek se dobro sećaju i pamte svaki detalj iz vremena kada su se upoznali. U to vreme momci su se posle ratovanja vratili svojim kućama.

"Žene se, a ja se mislim gde ću kasnim da formiram porodicu. Po preporuci neke moje rodbine oni mi predložili nju i ona 'ajde da se gledamo tamo u Šavrane na saboru", seća se Vitomir Stevanović iz Meševa.

Posle viđenja usledila je verbidba, ali su samo venčanje i svadba dovedeni u pitanje.

"Prijavimo se u Jablanici, ali iz Udbe zatvore popa uoči svadbe u subotu. Pošaljemo brže u Nupare mog brata da tamo zakaže", navodi Vitomir Stanojević.

I ako je brak sklopljen u smiraj dana pod neobičnim okolnostima, to nije bio loš predznak, naprotiv.

"U životu čovek sve pretera, ali ako se slaže, muž i žena ako se slažu to je sve super, a ako se ne slažu ne vredi da imaju ko zna šta", kaže Slavka Stevanović iz Meševa, a njen suprug Vitomir dodaje: "Najvažnija je tolerancija, razumevanje, sloga, to ti je najvažnije da poštujemo, da cenimo jedan drugog, da ne potcenjujemo ničiji rad, niti trud."

I to bi bio recept za dug i srećan brak koji traje već 72 godine. Slavka i Vitomir ponosni su na ono što su stvorili i što imaju. Sina, snahu, dve unuke i četvoro praunučadi.

broj komentara 0 pošalji komentar