Humana misija monahinja i zaposlenih u Domu u Izvoru

Pravoslavni hram Svete Petke u Izvoru pored Paraćina jedinstven je po tome što se na manastirskom imanju nalazi Dom za decu sa smetnjama u razvoju. O njima brine sestrinstvo manastira i desetoro radnika paraćinskog Centra za socijalni rad.

Ušuškan pored reke Grze, na petnaestak kilometara južno od Paraćina podno manastira Svete Petke je objekat useljen davne 1966. godine, danas dom za 88 štićenica. Različitih su godina, i svima je potrebna stalna nega.

"Osim što imamo ovde i pružamo negu svakog dana, mi smo tu i da korisnike odnosno korisnice svakog dana vozimo na specijalističke preglede, na neka dalja lečenja ukoliko je potrebno ", navodi dr Marija Cerović Savić.

Lekar, medicinske sestre i pomoćno osoblje zaposleni su preko Centra za socijalni rad u Paraćinu.

"Peremo posteljinu, garderobu za štićenice Doma. Bude presvlačenje tri do četri puta, ako je potrebno i više", kaže Marija Ružić, radnica u vešeraju.

U manastirskom konaku prva deca boravila su za vreme Drugog svetskog rata. Nakon toga sestrinstvo manastira je odlučilo da prihvati na čuvanje i trajnu brigu devojčice i žene sa smetnjama u razvoju. Neke su došle kao deca, druge u zrelim godinama iz sličnih ustanova u Srbiji. Raduju se svakom ko im dođe u posetu.

Puno je i humanih ljudi koji na razne načine pomažu ovu specifičnu zajednicu, ali o svom dobročinstvu ne žele da govore.

"Imamo i dobru saradnju sa roditeljima sa prijateljima sa kolegama iz centara koji su i doveli svoje korisnike na smeštaju, sa meštanima, tako da uglavnom svi su negde pozitivno raspoloženi za pomoć i za saradnju", navodi Slavica Ristić, v. d. direktora Centra za socijalni rad u Paraćinu.

Humana misija monahinja i zaposlenih i njihova ljubav prema štićenicama satkana je u samu suštinu pravoslavne vere, ali i čovekoljublja - pomoći drugima i ne pričati o tome.

broj komentara 0 pošalji komentar