Brašno od žira i džem od ljubičica

Svetlana Divac, ekonomista iz Ivanja kraj Prijepolja, posle gubitka zaposlenja svoj hobi - poigravanje slatko-slanim ukusima u kuhinji - pretvorila je u unosan posao.

Svetlani su pored kreativnosti i originalnih ideja, bili dovoljni plodovi prirode.

Žir se prvo očisti, zatim skuva i samelje, objašnjava Svetlana:

„Dobijem brašno vrhunskog kvaliteta i ono je stvarno neprevaziđeno. Skuva se i kafa, s tim što ona ima malu gorčinu pa mora da se procedi kad se skuva, ali je fantastično."

Žir dodaje i u slatko od dunja. Slatko od tikve koju najviše koristi stavlja u gotovo svako jelo koje sprema. U zavisnosti šta nađe u prirodi, zimnicu priprema tokom čitave godine.

„U proleće ljubičica kreće, ja napravim džem od ljubičica, ona kreće prva u proleće, onda prestane ljubičica, ja odem u prirodu, nađem visibabu, korenje od visibaba i to isto koristim, isto tako pravim razne džemove od toga“, kaže Svetlana.

Na izložbenom stolu koji sprema za predstojeći „Festival hrane“ u Prijepolju u svakoj tegli džema, slatkog, flašici soka je različita biljka – ogrozd, drenjine, jorgovan, bagrem, ruža, tikvice kao ananas i zeleni paradajz kao slatko.

Uz supruga, Svetlanina desna ruka je sestra, Slađana Brajović, koja je i sama često zatečena njenim idejama:

„Pitam je, pa na šta će to da liči, ona kaže poslušaj mene, biće super i na kraju zaista bude tako.“

Svetlana dodaje da će uskoro ići da bere trnjine od kojih će napraviti džem i sok. Prvi put će probati da napravi i masline od trnjina. 

Sve što proizvede odmah i proda i to zahvaljujući prijateljskim preporukama, a nakon što joj je prijepoljski Forum žena dao vetar u leđa donacijom u opremi, Svetlana namerava da se okrene prodaji svojih proizvoda jedinstvenog ukusa preko interneta, ne zapostavljajući ni svoj deo briga oko stoke i na imanju, stalnoj inspiraciji.

Za Svetlanu u šali kažu da nema travke u njenoj okolini koja ne završi u njenim teglama i flašicama.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 29. okt 2019, 18:55) - anonymous [neregistrovani]

Bravo gospodji!

Svaka cast. U peirodi I selu je spas nasem zivotu, koji je "otrovan" stresom.