Lokalne uprave u Šapcu, Požarevcu i Ćupriji po meri privrede

Mreža za povoljno poslovno okruženje u Jugoistočnoj Evropi uručila je predstavnicima Požarevca, Šapca i Ćuprije certifikate da su "po meri privrede". Do sada su 54 lokalne samouprave dobile tu potvrdu, a još 33 su u postupku certifikacije.

Za 39.000 preduzetnika i privrednih društava, kao i 900.000 građana koji posluju na teritoriji Šapca, Ćuprije i Požarevca to znači da mogu da računaju na usluge lokalne uprave po najvišim međunarodnim standardima.

Analize "Naleda" pokazuju da je poslovna klima u tim mestima 76 odsto bolja nego u sredinama koje nemaju tu potvrdu kvaliteta, a čak tri puta su uspešnije u privlačenju investicija.

"Bitno je da znaju da dolaze u opštinu koja je uređena, koja ima strateške odluke koje su transparentne, u opštinu koja komunicira sa privredom", kaže Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija.

Posedovanje certifikata uvećava šansu opštine da se nađe na listi poželjnih destinacija za investiranje. Ćuprija je dobar primer.

"Imali smo dobru saradnju sa opštinom. Paralelno smo sa dobijanjem dozvola radili i uvoz mašina kako bi što pre počeli da radimo. Investiraćemo dva miliona evra i zaposliti 50 radnika", kaže Kuansi He iz kompanije "Đong Ćao".

Šapcu je to drugi sertifikat što znači da stalno radi na unapređenju uslova poslovanja.

"Ovo je nagrada za promenu pristupa, dakle ljudi koji investiraju u Srbiji nisu neprijatelji, oni mogu da investiraju ako postoji red, ako lokalna samouprava taj red može da uvede i da ga održava, onda je promena moguća", kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

Najveći naredak na putu ka povoljnijem poslovnom okruženju ostvario je Požarevac. Od početnih 33, stigao je do 82 poena.

"Mi smo stvorili povoljno poslovno okruženje gde na taj način šaljemo signal svim privrednim subjektima, investitorima da ovde mogu u vrlo kratkom vremenskom periodu da formiraju svoje objekte, da postave svoje proizvodne pogone i da krenu sa radom", navodi Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.

Kriterijumi na putu do certifikata su strateško planiranje ekonomskog razvoja, predvidivost troškova poslovanja, planiranje razvoja infrastrukture i pouzdane komunalne usluge, podrška preduzetništvu, saradnja sa privatnim sektorom. Certifikat važi 3 godine i moguće ga je obnoviti. Podršku programu dala je Vlada Nemačke i GIZ fond za modernizaciju opštinskih usluga.

broj komentara 0 pošalji komentar