Duh Praga u Šapcu

Negujući razmenu kulturnog stvaralaštva, Šabačko pozorište ugostilo je umetnike iz Praga, članove udruženja "Lastavica" koji su uzvratnom posetom drugi put, podelili sa Šapčanima duh prijateljstva i jugoslovenstva. Veče za pamćenje priredili su književnica Jelena Ćirić i fotograf Hadis Medenčević.

Duh zlatnog Praga u Malom Parizu ili ljubav na prvi pogled, kažu umetnici koji su privatan kontakt glumaca scene "Maska" i udruženja "Lastavica" pretvorili u kulturnu saradnju.

Jelena Ćirić, stihovima iz zbirki ,"Žar", "Naiskap" i "Muške pesme" koje su prevođene na više svetskih jezika, jednostavnim pesničkim slikama, podsetila je šabačku publiku na naša najtananija osećanja.

"Moja poezija za zajednički imenilac ima ljubav. Verujem da je to, ne jedna od, nego esencijalna emocija koja sve nas nekako spaja i povezuje i da svi uživamo u tome, čak i oni koji se tome brane", kaže Jelena Ćirić, književnica iz Praga.

Brojne poštovaoce umetnosti povezala je i izložba umetničkih fotografija "Čovek na istoku" Hadisa Medenčevića, koji je Šapčanima priredio svojevrsno putovanje kroz deset zemalja od Rusije do Japana.

"Moj u stvari prvi motiv je, kroz tu fotografiju i putovanja tragati za drugim i drugačijim da bi kruna te moje spoznaje u stvari bila da smo u nekakvom iskonskom smislu svi potpuno isti", kaže autor izložbe Hadis Medenčević.

Poruka dva događaja u Šabačkom pozorištu, kažu organizatori, jeste da umetnost i prijateljstvo ne poznaju granice.

"Ovom prilikom, scena "Maska" i Šabačko pozorište žele da pokažu i našoj, šabačkoj publici da naši ljudi, ne samo iz Srbije nego i sa prostora bivše Jugoslavije, nikad ne zaboravljaju mesto odakle su potekli i da se vrlo rado tu vraćaju", navodi glumica Aneta Tomašević.

"Zaista je to prijateljstvo koje traje, a onda sad već i potreba da se ovde pokaže ono što se dešava u Pragu, što rade naši ljudi i da se, naravno, tamo pokaže ono što od naše kulture vredi", kaže Jelena Ćirić.

Stvaralaštvo koje slavi ljubav, Jelena Ćirić je predstavila i na Sajmu knjiga u Beogradu u iščekivanju novog susreta sa Šapčanima u Češkoj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво