Radovan Zorić iz Nakova planira lešnicima da zadrži sinove na selu

Radovan Zorić, poljoprivrednik iz Nakova, uz pomoć supruge i dva sina, obrađuje oko 100 jutara zemlje. Uglavnom uzgaja kukuruz, pšenicu i suncokret, a pre pet godina na dva hektara zasadio je 920 stabala lešnika. Do sada je u opremanje leski uložio oko dvadeset hiljada evra.

Ove godine Radovan Zorić iz Nakova je sa zasada svojih lešnika ubrao oko 600 kilograma ploda u ljusci. Prosečno se dobija oko četiri kilograma očišćenih lešnika po stablu i te količine očekuje tek za pet godina. U odnosu na druge vrste voća, u povoljnim uslovima i sa skromnim ulaganjima lešnik daje odlične prinose.

"Pet prskanja ima u toku godine, ima zalivanje zavisno od godine, sad kakva je, ima zalivanje i onda imate kupljenje, obezbeđivanje radnika, što je danas jako teško radnike naći...i to će se sve u skorije vreme morati mehanizovati, jer neće se doći do radnika. Svi odoše", navodi poljoprivrednik Radovan Zorić.

Radovan planira još jedan zasad lešnika, a oba je namenio sinovima Siniši i Dejanu, koji žele da ostanu na selu.

"Za sad mi planiramo da ostanemo i ja, opet kažem, mi imamo perspektivu neku i meni je lepo ovde. Od malih nogu se bavim poljoprivredom sa ocem, Zavoleo sam to i tako", kaže Dejan Zorić, iz Nakova.

"Mi to sve radimo zbog dece. Znači da ih zadržimo, da ne odu kao što uglavnom svi idu iz sela", kaže Milka Zorić.

Veliku pomoć u uzgoju lešnika Zorićima pruža Poljoprivredna stručna služba Kikinda.

"Dajemo savetodavnu funkciju tipa podizanja zasada, agrotehnike, iz agroekonomske sfere, znači za subvencije koje im pripadaju, način apliciranja i u domenu zaštite", objašnjava Jelena Kljajić iz Poljoprivredne stručne službe u Kikindi.

U Nakovu se lešnik proizvodi na oko 20 hektara, dok je u Srbiji trenutno pod zasadom leske oko 1200 hektara. To znači da za potrebe domaćeg tržišta naši voćari proizvedu tek deset odsto potrebnih količina lešnika.

broj komentara 0 pošalji komentar