Kuća Nenadovića u muzeju na otvorenom u Brankovini

Retko koje selo u Srbiji kao Brankovina kod Valjeva može da se podiči bogatom istorijom i znamenitim ličnostima - od slavnih Nenadovića do najveće srpske pesnikinje Desanke Maksimović. U ovom kulturno-istorijskom kompleksu, nakon 15 godina od izgradnje, muzejskoj nameni privedena je i replika kuće porodice Nenadović, koja je iznedrila znamenite ličnosti srpske istorije.

Muzej na otvorenom u Brankovini, bogatiji je za repliku kuće Nenadovića. Postojbina Nenadovića, osim nadgrobnih spomenika njihovih članova, dobila je napokon i vrednu muzejsku postavku o istorijatu znamenite porodice. To je posebno obradovalo njihove potomke.

"Ta kuća je bila u jako lošem stanju, tamo na nekom imanju kod naše dalje porodice. Ideja da se ona rekonstruiše je za početak sjajna, a sama činjenica da je to završeno je još bolja", kaže doktor Miloš Nenadović.

"Kuća Nenadovića koja je građena između 2002. i 2004. godine i koja je nekako prepuštena zubu vremena spletom nekih okolnosti. Čitav kolektiv Narodnog muzeja uz pomoć naravno grada Valjeva uspeo je da tokom ove godine, legalizuje konačno ovaj objekat i naravno privrede ga osnovnoj nameni", Jelena Nikolić Lekić, direktor Muzeja Valjevo.

Muzejska postavka u kući Nenadovića, otkriva izuzetno vredne podatke. Tim istoričara i etnologa radio je nova istraživanja, koja su dodata već postojećim , a koje Narodni muzej Valjevo već godinama sprovodi o istorijatu porodice Nenadović.

"Ako izuzmemo dve poznate dinastije Karađorđeviće i Obrenoviće, po mom možda subjektivnom mišljenju, Nenadovići su najznačajnija srpska porodica", kaže doktor Vladimir Krivošejev, istoričar Narodnog muzeja Valjevo.

"Pokazali smo sa elementima arhitekture, pokućstva i narodne nošnje kako je to u stvari izgledalo tokom dvetnaestog veka", navodi Gordana Pajić, etnolog Narodnog muzeja "Valjevo".

Otvaranjem kuće Nenadovića, zaokružena je celina znamenitosti kulturno-istorijskg kompleksa u Brankovini. Uprkos desetinama hiljada posetilaca koji svake godine obiđu Brankovinu, čini se da kulturno-istorijski pa i turistički  značaj ovog mesta, punog istorije , nije  u potpunosti  ostvaren.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 29. okt 2019, 20:22) - ,," [neregistrovani]

Прелепо

Свака Част, тако и треба.

][
][