Plan za smanjenje zagađenja u Boru

Donošenje kratkoročnog akcionog plana za smanjenje aerozagađenja na području Bora prioritetan je zadatak u narednim danima, zaključak je sa sastanka predstavnika grada Bora i lokalnih udruženja koja se bave ekologijom. Zbog skoro svakodnevnog zagađenja vazduha, koje najvećim delom potiče iz pogona kompanije Ziđin, u proteklim mesecima u Boru su nekoliko puta organizovani i protesti građana.

Predstavnici ekoloških udruženja ističu da se ekološki problemi moraju rešavati isključivo u okviru institucija. U kratkoročni plan za smanjenje zagađenja vazduha biće ugrađeni i njihovi predlozi: povećanje broja mernih stanica, uvođenje monitoring tima ili oglašavanje sirena kada ima aerozagađenja. Nacrt plana biće završen u narednih dvadesetak dana posle čega će biti dat na uvid javnosti.

 

„Kratkoročni plan je samo neka prva faza. Problem zagađenja vazduha je dugoročan, mora dugoročno da se rešava i uz to nije jedini problem koji imamo”, kaže Dragan Ranđelović, predsednik Društva mladih istraživača Bor.

„Grad Bor i građani Bora gledaju u Ziđin kao firmu bez koje se ne može živeti u Boru, koja zapošljava pet i po hiljada ljudi. Prosečna zarada u Boru je za šest, sedam hiljada veća od proseka u Republici”, ističe Aleksandar Milikić, gardonačelnik Bora. „Bilo je i težih aerozagađenja u prethodnom periodu, zato ga moramo redukovati, kontrolisati i zajednički rešavati problem.”

Dok je trajao sastanak u Gradskoj upravi, predstavnici grupa građana koje su u proteklih nekoliko meseci organizovali proteste zbog zagađenja vazduha obratili su se medijima ispred gradske kuće.

„Pozivajući se na Zakon o zaštiti vazduha, podnećemo krivične prijave gradonačelniku Aleksandru Milikiću, kao jedinom koji ima ingerencije na svim službama Gradske uprave pa i onom koja je zadužena za ekologiju, a bila je dužna da po zakonu donese kratkoročni ekološki plan”, kaže Irena Živković, iz Udruženja građana „Izbor postoji”. „Takođe, po Zakonu o zaštiti životne sredine, nadležnom Ministarstvu tužićemo i zagađivača, odnosno kompaniju Ziđin.” 

Predstavnici udruženja građana koja nisu prisustvovala sastanaku povodom donošenja kratkoročnog ekološkog plana najavljuju nove proteste protiv aerozagađenja u Boru.

broj komentara 0 pošalji komentar