Zašto kuršumlijski prosvetari predlažu manje đaka u odeljenjima

Posledice izražene migracije stanovništva i smanjenog nataliteta, u jednoj od najsiromašnijih opština Kuršumliji, najvidljivije su u školama, koje se susreću sa drastičnim smanjenjem broja učenika. Zbog toga kuršumlijski prosvetari predlažu formiranje više odeljenja sa manje đaka.

Da bi zadržali posao, a samim tim i ostali da žive u opštini, iz koje zbog siromaštva i nemogućnosti da pronađu posao, mnogi odlaze, prosvetni radnici kuršumlijskih škola zahtevaju od države da se ovaj problem ublaži smanjenjem broja učenika u odeljenjima za jednu trećinu.

"Podržavam inicijativu, koju su učitelji pokrenuli, kako bismo i zadržali učenike ovde i zadržali đake ovde, zadržali roditelje i naravno, zadržali naša radna mesta", kaže Jasmina Đorović - Filipović, učiteljica.

"Mi svake godine imamo sve manje i manje dece. Do pre deset, petnaest godina mi smo bili škola sa preko hiljadu učenika, pa je onda broj učenika pao na ispod devetsto. Ovu školsku godinu smo počeli sa svega sedamsto učenika", navodi Dragan Nikolić, pomoćnik direktora OŠ "Drinka Pavlović" u Kuršumliji.

Slične probleme u nerazvijenim područjima imaju i druge države, ističu u ovdašnjim prosvetnim sindikatima, ali i niz mera za njihovo ublažavanje.

"Tehnološki viškovi su uglavnom mlađi ljudi, oni, koji treba da formiraju porodice na ovom prostoru, da povećaju natalitet ovoga kraja, ovoga grada", kaže Mile Koprivica, poverenik USPRS u OŠ "Miloje Zakić" u Kuršumliji.

Opština Kuršumlija, zbog sve nepovoljnije demografske situacije, čini sve što je u njenoj moći da zadrži ljude i zato je podržala zahteve prosvetnih radnika, kako bi oni nastavili ovde da žive i rade.

"U našoj opštini su migracije bile izuzetno jake u proteklom periodu, tako da je dosta sela opustelo i dosta je ugašenih odeljenja. Veliki broj prosvetnih radnika proglašen je tehnološkim viškovima i ostaju bez posla", navodi Dejan Lović, predsednik SO Kuršumlija. "Mislim da je pravi trenutak da se radnici zaposleni u prosveti sagledaju i da zadržimo ta radna mesta."

Najviši državni organi i resorno ministarstvo, kojima su prosleđeni zahtevi prosvetnih radnika, za sada se nisu oglašavali. U ovoj topličkoj opštini se nadaju da će i ove mere biti deo paketa države, koji odnedavno sprovodi radi povećanja zaposlenosti, stvaranja kvalitetnijih životnih uslova i stimulisanja mladih da ostaju ovde.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво