Zašto kuršumlijski prosvetari predlažu manje đaka u odeljenjima

Posledice izražene migracije stanovništva i smanjenog nataliteta, u jednoj od najsiromašnijih opština Kuršumliji, najvidljivije su u školama, koje se susreću sa drastičnim smanjenjem broja učenika. Zbog toga kuršumlijski prosvetari predlažu formiranje više odeljenja sa manje đaka.

Da bi zadržali posao, a samim tim i ostali da žive u opštini, iz koje zbog siromaštva i nemogućnosti da pronađu posao, mnogi odlaze, prosvetni radnici kuršumlijskih škola zahtevaju od države da se ovaj problem ublaži smanjenjem broja učenika u odeljenjima za jednu trećinu.

"Podržavam inicijativu, koju su učitelji pokrenuli, kako bismo i zadržali učenike ovde i zadržali đake ovde, zadržali roditelje i naravno, zadržali naša radna mesta", kaže Jasmina Đorović - Filipović, učiteljica.

"Mi svake godine imamo sve manje i manje dece. Do pre deset, petnaest godina mi smo bili škola sa preko hiljadu učenika, pa je onda broj učenika pao na ispod devetsto. Ovu školsku godinu smo počeli sa svega sedamsto učenika", navodi Dragan Nikolić, pomoćnik direktora OŠ "Drinka Pavlović" u Kuršumliji.

Slične probleme u nerazvijenim područjima imaju i druge države, ističu u ovdašnjim prosvetnim sindikatima, ali i niz mera za njihovo ublažavanje.

"Tehnološki viškovi su uglavnom mlađi ljudi, oni, koji treba da formiraju porodice na ovom prostoru, da povećaju natalitet ovoga kraja, ovoga grada", kaže Mile Koprivica, poverenik USPRS u OŠ "Miloje Zakić" u Kuršumliji.

Opština Kuršumlija, zbog sve nepovoljnije demografske situacije, čini sve što je u njenoj moći da zadrži ljude i zato je podržala zahteve prosvetnih radnika, kako bi oni nastavili ovde da žive i rade.

"U našoj opštini su migracije bile izuzetno jake u proteklom periodu, tako da je dosta sela opustelo i dosta je ugašenih odeljenja. Veliki broj prosvetnih radnika proglašen je tehnološkim viškovima i ostaju bez posla", navodi Dejan Lović, predsednik SO Kuršumlija. "Mislim da je pravi trenutak da se radnici zaposleni u prosveti sagledaju i da zadržimo ta radna mesta."

Najviši državni organi i resorno ministarstvo, kojima su prosleđeni zahtevi prosvetnih radnika, za sada se nisu oglašavali. U ovoj topličkoj opštini se nadaju da će i ove mere biti deo paketa države, koji odnedavno sprovodi radi povećanja zaposlenosti, stvaranja kvalitetnijih životnih uslova i stimulisanja mladih da ostaju ovde.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. okt 2019, 15:36) - anonymous [neregistrovani]

radna mesta

Kakvo razočarenje prosvetari Kuršumlije, ne mogu da verujem da takav nezakonit a pre svega diskriminatorski predlog imaju intelektualci!Natalitet se održava zadržavanjem SVIH mladih ljudi, svih profesija, radnika lekara inženjera i keramičaara, pekara i dr....stvaranjem novih radnih mesta pa će biti i dece jer i drugi osim vas žele svoju porodicu!Želite da kalkulacijom zadržite svoja radna mesta u školama gde će ići samo vaša deca jer kako kažete da vi ostanete tu da živite a ostale profesije do većih gradova i Nemačke, Norveške...