Šabac za svoje zadužbinarke

Muralom sa likom dobrotvorke Stane Milanović, šabački građevinari započeli su obeležavanje novih zgrada koje će nositi ime znamenitih žena koje su zadužile svoj rod.

Mural sa likom mlade žene velikog srca, Stane Milanović, koja je sa samo 24 godine svu svoju imovinu zaveštala za školovanje šabačkih devojaka, odnedavno krasi vrh nove zgrade u njenom kvartu u Šapcu. Da osmisli i oslika kompoziciju na 130 kvadrata koja simbolizuje mudrost, borbu za ravnopravnost žena, slobodu i bogat unutrašnji život dobrotvorke, autoru, Đorđu Zečeviću, poslužila je literatura i jedini portret koji je uradio Hakija Kulenović.

 

„Nešto mlađa, lepša, dobri anđeo koji je lebdeo nad ženskim rodom početkom dvadesetog veka", kaže Đorđe Zečević, autor murala.

Iako nepismena, Stana Milanović, bila je ispred svog vremena. Od novca koji je ostavila testamentom, izgrađen je internat Učiteljske škole koji je kasnije prerastao u sadašnju Ekonomsku školu koja od nedavno nosi njeno ime.

„U neposrednoj blizini se od skoro nalazi i ulica koja nosi njen naziv a i mural o kojem danas govorimo, takođe je jedna vrsta omaža njenom značajnom delu i to ne značajnom kada je grad Šabac u pitanju, nego i kada govorimo srpskim dobrotvorima uopšte", kaže Tatjana Marković, načelnica Odeljenja društvenih delatnosti u Šapcu.

 

Sa željom da promovišu zadužbinarstvo, prave vrednosti i značajne žene iz prošlosti koje su ostavile tragove, u preduzeću SET kažu da će svi njihovi objekti ubuduće imati murale.

„Pa će naše sledeća zgrada biti posvećena dr Dragi Ljočić, koju ćemo zvati Dragin blok, pa Milevi Ajnštajn, Jeli Spiridonović Savić, to smo već isplanirali", najavljuje Milena Srećković, firma SET.

Novi naraštaj Stani Milanović odužio se i slikom na ulazu u njenu školu, a humanitarkaRužica Popović ovoj plemenitoj ženi uredila je spomen-obeležje.

broj komentara 0 pošalji komentar