Srbija će ovčiji i kozji sir izvoziti bez carine u zemlje Evroazijske unije

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je izmene i dopune Ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, kojima bi se omogućio veći plasman ovčijeg i kozjeg sira, kao i voćne rakije. Da li u Srbiji ima dovoljnih količina ovčijeg i kozjeg sira za izvoz, istraživale su kolege iz Pirota i Novog Pazara.

Pirotski kraj, nekada prepoznatljiv po proizvodnji ovčijeg sira i kačkavalja, već decenijama ima problem sa smanjenjem broja ovaca. Početkom dvadesetog veka, godišnje iz Pirota je put Bliskog istoka išlo dvadesetak vagona kačkavalja. Danas količine ovčijeg sira nisu dovoljne da podmire ni lokalno tržište.

"Proizvedem za sezonu po 20, 30 kilograma, ništa više. Malo je ovčijeg mleka, ovca ne daje više od pola litre mleka. U proizvodnji je najteža muža. Da pomuzeš ovcu, kozu i kravu, to je najteže", kaže Svetlana Denčev, proizvođač sira.

"Danas kada imamo oko 10 hiljada ovaca na teritoriji grada mi ne možemo biti ozbiljni proizvođači proizvoda od ovčijeg mleka. Najveći proizvođači su vlasnici stada ovaca koji imaju dragoceni proizvod na svom gazdinstvu i prodaju ga uglavnom na lokalnoj pijaci, jer viškova proizvoda u Pirotu nema", kaže Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika Pirota.

Aleksandar Jovanović iz Raške napustio je posao u gradu i sa porodicom se vratio u selo Korlać kod Raške. Ima farmu koza, a investirao je u opremu za mlekaru. Perspektivu vidi u proizvodnji kozjeg sira.

"Krenuli smo sa tri koze i tri jareta, sada imamo preko 100 grla u muži. U međuvremenu smo počeli sa formiranjem mini mlekare. Potencijala ima, tržišta ima, prodaje ima. Naravno fali milion stvari, što kroz finansije, što kroz opremu", navodi Aleksandar Jovanović.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da će Ugovor o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom biti zamajac za povećanje broja ovaca i koza, a garantuje i siguran plasman sira.

"Sa ovim se stiču uslovi da dajemo posebne subvencije i za izgradnju kapaciteta koji će se baviti preradom tog mleka. S druge strane dali smo malim poljoprivrednim proizvođačima pravo da na kućnom pragu registruju malu preradu sira i da mogu da ga prodaju", kaže Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

O isplativosti ovog posla govori i podatak da su kilogram ovčijeg i kozjeg sira dvostruko skuplji od kravljeg. Za ovaj posao potrebno je obrnuti proces migracije - iz grada u selo.

 

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво