Mali proizvođači jabuka gube trku na tržištu

Belocrkvani, sa 800 hektara zasada jabuka, spadaju među najveće proizvođače ovog voća u zemlji. Berba će biti završena za desetak dana, a mali voćari ne znaju šta će sa ovogodišnjim rodom. Prodaje nema, cena niska, hladnjače nemaju. Sa druge strane veliki proizvođači su zadovoljni, a sav rod lageruju i čekaju bolju cenu.

Proizvodna godina za male voćare u Beloj Crkvi nije počela dobro - više puta jabuku je oštetio grad, a onda i aprilski mrazevi. Sve je to doprinelo manjim prinosima i lošijem kvalitetu jabuke. Jedva su našli sredstva da berbu privedu kraju, a onda novi problemi - prodaje, za sada, nema.

"Što se tiče prinosa umanjeni su za 60 posto od prošle godine, a cene da ne pričamo o tome, industrijska jabuka je 7, 8 dinara i to nas teraju da klasiramo, da nema pokvarenih da nema ništa, a prva klasa je od 20 do 25 dinara i slaba je prodaja, a i ako nađemo kupca to nisu pare odmah", kaže voćar Slađan Stanojev.

Većina njih je u novu berbu ušla sa dugovima iz prethodne, pa pojedini za berače ove godine nisu imali novca i bili su primaorani da ceo rod istresu umesto oberu.

"Ja sam meto mlado voće, sad će četvrta godina ali nemam tako reći ništa, sve sam istresao i tako da nemam ništa", objašnjava voćar Mile Momirov .

Oni koji su brali, kažu da će sa cenom od 20 dinara po kilogramu biti tek na nuli, jer ih toliko košta sama proizvodnja i troškovi u berbi. Razočarani su do te mere, da pojedini vade zasade jabuka jer ne žele više da se bave poslom, koji im, kažu, donosi samo gubitke.

"Četiri lanca morali smo da vadimo zbog niske cene, hemija je jako skupa, jabuke su jeftine, otkupa nema i rešili smo da počnemo da vadimo", dodaje Ružica Živković iz Izbišta.

Sa druge strane veliki proizvodjači, poput firme PIK Južni Banat koja ima 200 hektara zasada jabuka kažu, zadovoljni su. Obrali su 15.500 tona jabuke i celokupan rod će lagerovati u hladnjače i čekatti bolju cenu.

"Mislim da tek posle nove godine će cena otići na gore i da će možda da se otvori i Rusija, koja trenutno ima svoje količine i dovlači jabuku koja je u dobrom kvalitetu iz Moldavije i bliža im je od Srbije", objašnjava Goran Zabrkić, generalni direktor firme Pik Južni Banat Bela Crkva.

 U ovoj firmi kažu da su standardi za otkup jabuke toliko skočili u poslednje tri godine da mali voćari, bez zaštitnih mreža, navodnjavanja i ostalog ne mogu da proizvedu jabuku koja zadovoljava kriterijume kvaliteta.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво