Dani Danila Lazovića u Priboju

U Priboju su u toku 7. "Dani Danila Lazovića", manifestacija posvećena bardu srpskog glumišta. Sećanje na velikog glumca zajedno orgizuju Opština Priboj, Dom kulture i Zavičajni mizej.

Sve je u Priboju ovih dana miholjskog leta u znaku glumaca, pozorišta, filmske muzike, srpskog „nebeskog glumišta" ,poezije i Danila Lazoviča, koji je doduše rođen u Brodarevu ali je mladost proveo u Priboju, što je delom usmerilo njegov umetničk put. Bio je,slažu se savremenici najbolji među najboljima u govorenju poezije.

„Ovde je odrastao, ovde je išao u srednju školu, odavde je išao na takmičenja. Pre njegove glumačke karijere on je išao na takmičenja u govorenju poezije i odatle je ta ideja i bila da ovo bude takmičenje u govorenju poezije", objašnjava Savo Derikonjić, Zavičajni muzej Priboj.

Na tom tragu pre 7 godina su i nastali "Dani Danila Lazovića", kao sećanje na velikog glumca ali i kao „vetar u leđa" onima koji tek dolaze, mladim glumcima, studentima akademija iz zemalja regiona. Ove godine ih je 11, koji se takmiče baš u lepom kazivanju poezije što je bila i velika ljubav Danila Lazovića.

„Sam Danilo Lazović bio je kolega i umetnik, koga su voleli, pomagao je mladim kolegama, tako da smo našli sponu da njegovo ime bude prva od nagrada, nekih u budućnosti glumaca i mislim da u tome uspevamo jer sada vidim da neke mlade moje kolege koje pišu svoje biografije, a sad su već velike zvezde, prva nagrada im stoji - Povelja Danilo Lazović", priča Milorad Damjanović, direktor Festivala.

Pod ovogodišnjim sloganom festivala „Poezija su ljudi" zastupljena su različita događanja na pribojskim scenama, koja, kao i uvek za Pribojce znače praznik umetnosti pa se uvek traži i mesto više sve jedno da li je u pitanju pozorišna predstava, koncert, izložba.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво