Zdrava užina

Dvadesetpetoro mališana Osnovne škole u selu Izvor kod Pirota, dva puta nedeljno dobija zdravu domaću užinu. U pitanju je projekat udruženja „Izvorsko zrno" koji finansira lokalna samouprava.

Na prvi zvuk zvona za veliki odmor deca su već u dvorištu škole i željno staju u red za užinu. A na stolu su sve đakonije domaće kuhinje, uz obavezno mleko i sveže voće. Hrane ima u neograničenim količinama. Deca u školi uče o zdravoj ishrani.

„U praksi, zavisi od porodice, kako porodica gleda na to, kako roditelji hrane svoju decu i kakve navike stvaraju u porodici. Mi ovde pokušavamo da to menjamo", objašnjava Marinela Đorđević, učiteljica OŠ „Sveti Sava".

Najlakše se navike menjaju kada se uči u praksi i od najboljih, a to su domaćice iz udruženja „Izvorsko zrno". U kuhinji koju je opremila lokalna samouprava one dva puta nedeljno pripremaju zdrave obroke za svu decu.

„Mi njima pripremanmo hranu domaću, zdravu, na tradicionalan način, od domaćčih proizvoda, i upućujemo ih u stvari koje su bitne za njihov rast, razvoj i učenje", kaže Marica Radovanović, „Izvorsko zrno".

„Sad i moji unučići idu u ovu školu pa mi je baš drago što spremamo zdravu užinu za njih. A i deca su radosna", dodaje Verica Tošić, „Izvorsko zrno".

„Lokalna samouprava nam plaća namirnice, a naš trud je naša dobra volja i želja da pomognemo deci i da ih uputimo šta je zdrava hrana, objašnjava Danijela Mladenović, UG „Izvorsko zrno".

Svakog meseca žene iz udruženja „Izvorsko zrno" pripreme 240 zdravih obroka. Najveća nagrada im je radost i zadovoljstvo dece u seoskoj osnovnoj školi.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво