Rano otkrivanje raka veliki procenat izlečenja

U Srbiji, od raka dojke godišnje oboli 4.200, a umre 1.600 žena. Na Svetski dan borbe protiv raka dojke, upozorenje stručnjaka da je za uspešno izlečenje najvažnije rano otkrivanje.

Svrljižanka Zorica Nikolić oporavlja se u Nišu posle operacije raka dojke. Njoj su pre 20 godina kada je operisala miom materice odstranjeni i jajnici, upravo da bi se smanjio rizik od raka dojke, pa nije smatrala da su joj potrebni preventivni pregledi.

„Slučajno pipnem dojku i osetim čvorić. Bila sam ubeđena, nisam se mnogo interesovala za to, da ja to neću moći da dobijem. Međutim, pravila nema, desilo se", priča Zorica Nikolić, Svrljig.

U svetu, u ranom stadijumu, kada je i mogućnost izlečenja najveća, otkrije se oko 80 odsto karcinoma, kod nas donedavno tek 20 odsto. Sprovođenjem sistematskog skrininga u ranoj fazi sada se otkriva blizu 50 odsto karcinoma.

„Rak dojke je najčešća lokalizacija malignih tumora kod žena, najveća je smrtnost od malignih bolesti upravo od raka dojke i najveća je godišnja stopa porasta raka dojke, što na svetskom nivouiznosi 2 odsto", objašnjava prof. dr Nebojša Đorđević, direktor Klinike za endokrinu hirurgiju i hirurgiju dojke Niš.

Rano otkrivanje bolesti znači i veliku mogućnost izlečenja, i vraćanje normalnom životu. Tako je suočavanje sa dijagnozom rak dojke, pre 15ak godina, za Nišlijke Mirjanu i Slađanu, koje su nedavno govorile za RTS, samo jedna životna faza koja je iza njih i koje se sećaju kako bi pružile podršku ženama sa istom dijagnozom.

„Sve žene su prolazile kroz iste terapije, iste strahove, kroz razne situacije koje možda drugi ljudi ne bi mogli da razumeju, ali mi smo se među sobom razumele", kaže Mirjana Stanković, Niš.

„U tom momentu razmišljala sam samo da moram da živim, jer su mi deca bila mala. Samo sam se borila i išla napred, napred", priseća se Slađana Marjanović, Niš.

Zbog toga se apeluje na povremene samopreglede opipavanjem i pregled ultrazvukom jednom godišnje.broj komentara 0 pošalji komentar