Tašta i svekrva – omiljeni rod

U svetu se obeležava Dan svekrva i tašti. Dok ga u zemljama zapada supružnici sa mamama suprotnog pola proslavljaju prigodnim ručkom ili poklonom, kod nas je velika verovatnoća da će svekrve i tašte čestitka zaobići. Delom iz neznanja, ali i zbog uvreženog mišljenja da su one jedan od najvećih razloga za razmirice u porodici.

Odnosi zetova, tašti, snaja i svekrva tema su najpopularnijih filmova i pozorišnih predstava. Najčešće su to komedije, poput i danas gledanih domaćih serija Pozorišta u kući i Srećnih ljudi.

Gospođa Nikolajević smatra se arhitipom tašte starog kova, dok je Riska, žena iz naroda koju maestralno tumači Radmila Savićević, postala simbol neshvaćene svekrve.

Svekrve su nezamenljive u kuhinji i u ugađanju njihovom mezimcu.

Većina tašti smatra da je njena princeza zaslužila bolju priliku.

Koliko su i danas uticajne ili se fama o njima proteže iz vremena kada su različite generacije živele pod istim krovom, humoristima nije važno. Ovi odnosi su večita tema za šalu.

„Meni omiljeno, ovaj kada dolazi tašta u goste kod ćerke i zeta, a zet je ljubazno pita:„Draga tašta koliko dugo ostajete?“, Ona kaže:„Pa dok vam ne dosadim“ ... A on će: „Pa pobogu, zašto tako kratko?“, kaže Nenad Blažić, urednik programa Kulturnog Centra Kruševac.

Niko nije dorastao mitskoj borbi dobra i zla, koju sa zetovima i snajama vode opake tašte i surove svekrve. Ali nije zanemarljivo ni uplitanje svekra ili tasta. Verujte na reč vašem reporteru u statusu tašte pripravnice.

broj komentara 0 pošalji komentar