Jesenja idila iz Ljubiša

Na letnjim temperaturama, teško je misliti na jesen i predstojeću zimu. Ipak, zbog snegova, koji nisu iznenađenje ni tokom letnjih meseci, zlatiborski gorštaci ne gube vreme. Ubiraju poslednje plodove jeseni i spremaju se za dugu zimu.

Njima je jesen donela neobičnu zabavu, starijima, posle berbe maline, ubiranja letine i kratkog predaha, nove obaveze i pripreme za zimu.

„Žurili smo da poradimo, pa eto spremili smo zimnicu, spremili smo i drva, al posla uvek ima na selu ima da se radi stalno, ko će da radi. Treba da se gleda stoka, ovce, krmad, svinje se rane, posla uvek ima", kaže Jelica Čubraković, iz Ljubiša.

"Spremili smo dosta i ajvar i razne paprike, paradaiz, sve mi imamo u našem vrtu. I tako ima se" ističe Branka Čubraković, iz Ljubiša.

Štala, podrumi i ostave su puno i sada se spremno čekaju snegovi koji ovde, ne retko, preko noći zamene divan, sunčan dan.

„Mi u jesen spremimo sve što nam treba, tako reći cele zime, kupimo i brašna, i šećera i soli i sve što treba, drva privučemo, stoci hrane privučemo, sve stavimo na štalu i obezbedimo se tako reći za zimu, jer mi smo bespuće", naglašava Čedomir Čubraković, iz Ljubiša.

„Može tu da se živi, nije tu tako baš da se ne može, samo da su putevi još malo bolji onda bi ljudi mogli da dodju, kupe nešto i da se proda bolje" kaže Miladin Čubraković, iz Ljubiša.Uprkos prolećnim mrazevima, godina je, kažu Čubrakovići, bila dobra. Povrće je dobro rodilo a nešto slabiji, rod maline, nadomestio je rod šljive.

„Šljiva je prevrela nema šta da se čeka, samo ko ima vremena da radi. „ Kako ono kažu, kako „baca". Pa baca, što kažu 18, 19 kila, zavisi koliko je kazan. Kako kad, ranka je ovo. Ove godine je kod nas samo ranka rodila od šljiva. Ostale vrste nisu rodile", dodaje Ćedomir.

Uz sve do sada uradjeno, za domaćine iz Ljubiša, zima može da počne, jer, život u ovim krajevima naučio ih je da budu spremni i onda kada je ona kalendarski još uvek daleko.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво