Niški burek po receptu starom pet vekova

Jedan od zaštitnih znakova Niša je burek koji se, kažu pekari, još uvek priprema po receptu starom 5 stotina godina. Iako mogu da zarade i do 100 hiljada dinara mesečno pravih burek majstora sve je manje, jer mnogi, kad nauče zanat, odlaze u inostranstvo gde su plaćeni 2 do 3 puta više.

Da bi se steklo zvanje burek majstora potrebno je dosta toga.
Šest sedam meseci, pa i do godinu dana je potrebno da bi postao burek majstor", kaže Petar Ivanović, majstor bureka.

Primera kao sto je Petar, međutim, sve je manje, a sve je više onih koji još od srednje škole planiraju odlazak u inostranstvo.

"Mislila sam da idem u inostranstvo, čula sam da su tamo veće zarade ističe Jovana Stanković, pekarski smer.

"Preko nekih ljudi sam već čuo, tamo su otišli da rade i veće su plate" naglašava Marko Mitić, pekarski smer.

Ova tedencija već je dovela do manjka radne snage, posebno majstora za burek. To najviše pogađa male pekare koje nemaju čime da motivišu radnike.U jednoj od najvećih niškiih pekara nešto je lakše. Uspeli su godinama da zadrže stare burekdžije a problem premošćavaju i prevalifikacijom radnika unutar samog preduzeća.

"Ja sam bio deset godina majstor u pogonu za hleb..sad učim za majstora u pogonu za burek, bolja je plata" kaže Radiša Veljković, hleb majstor.

"Od 16 burekdžija njih 13 radi 10 i više godina..Sam ambijent u kome rade i mogućnost za napredovanje to je recept neki sto se toliki broj buregdžija zadržao sa tolikim radnim stažom" kaže Ivan Nikolić, gen. direktor pekare „Branković".

U rešavanje problema koji, kažu, preti da ugrozi burek kao brend Niša , uključila se i Unija pekara koja, planira da , uz pomoć grada, organizuje i kurseve za burek majstore.

"Ako se odluče da rade u pekari kao buregdžije mogu sasvim pristojno da žive. Ako se odluče da budu poslodavci mogu za 3-5 godina da stanu na noge i da budu ..gruba je reč da kažem bogati ali da budu vrlo dobro situirani" kaže Bratislav Vukadinović, Unija pekara Niš.

Osim burekdžija u Nišu trenutno manjkaju i kuvari , konobari i kozmetičari.

 

broj komentara 0 pošalji komentar