Mumija u arhivu

U užičkom Istorijskom arhivu otvorena je izložba iz zbirke Momčila Vukovića Birčanina, privatnog sekretara kralja Petra II Karađorđevića. Izložba pod nazivom Mumija, govori o životu u predratnom Beogradu, o životu i radu Birčanina u emigraciji i kod kralja Petra.

Momčilo Vuković Birčanin je bio visoki vojni oficir Kraljevine Jugoslavije, pisac i publicista i privatni sekretar kralja Petra II Karađorđevića prvih poratnih godina, iza koga je ostala bogata zbirka fotografija i dokumenata, prezentovanih na izložbi u Arhivu.

 

„Ona govori o životu u predratnom Beogradu i to u najvišim slojevima društva gde se Vuković kretao i potonjem njegovom životu u emigraciji, o životu i radu kod kralja Petra II Karađorđevića, kao i kasnije dok je bio urednik časopisa "Beli orao", koji je bio jedan od najvažnijih glasila srpske emigracije". Priča Željko Marković, autor izložbe.

Do zbirke fotografija i dokumenata, autor izložbe je došao tokom slučajnog susreta sa Momčilovom poćerkom na Kanarskim ostrvima, gde su se, kako kaže, na suvom kanarskom vazduhu mumificirali rukopisi i fotografije, koje je predano skupljao Momčilo, a čiji je nadimak u Kraljevoj gardi bio Mumija, otuda i naziv izložbe sa intrigantnim dokumentima.

 

„Počinju da vam nameću pitanja, da vam nameću dileme i pomažu vam da donesete sudove koje ranije niste mogli da donesete, ili niste znali na osnovu čega da ih donesete", kaže Dragomir Acović, Krunski savet.

Poratna vlast oduzela je Momčilo Vukoviću jugoslovensko državljanstvo jer kao oficir nije hteo da se vrati u zemlju, a nemačko nikada nije prihvatio, premda je veći deo života proveo u Minhenu gde je i sahranjen 1984.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво