Šest godina posle braće Rajt poleteo je i jedan Pančevac

Doktor Vladimir Aleksić, čuveni Pančevac, pored ostalog je i začetnik letaštva kod nas! O njegovom životu i prvom letu, 6 godina posle braće Rajt, Milorad Ilić napisao je knjigu. Njena promocija i izložba priređeni su u Narodnom muzeju.

Vladimir Aleksić rođen je u Novom Selu, školovao se u Pančevu, Novom Sadu i Gracu i radio je kao lekar u Pančevu. Uspešno je vodio najsavremeniji sanatorijum toga doba, ali se zanimao i za mnoge druge stvari, pre svega za avio-modelarstvo. Upoznao je braću Rajt i video njihov avion, pa krenuo da konstruiše sopstveni model. U oktobru 1909. godine izveo je prvi srpski let avionom.

 

„Podvig Vladimira Aleksića je bio svetskih razmera. U vreme kad se on bavio vazduhoplovstvom, kad je projektovao svoju letelicu, ili aeroplan, kako je to on zvao, bilo je svega 15-20 ljudi u svetu koji su to radili. To je bilo samo par godina posle braće Rajt", Milorad Ilić, autor knjige o Vladimiru Aleksiću.

„Avion je bio klasična jedrilica dvokrilac, nije imao motor i ispaljivao se sistemom praćke. U celoj priči preleteo je nekih desetak metara i na par metara visine", objašnjava Aleksandar Stojanović, maketarski klub „Doktor Vladimir Aleksić".

Pančevac Milorad Ilić, penzionisani profesor Mašinske škole, proučavao je konstruktorski rad Vladimira Aleksića, njegov život i prilike u Pančevu na početku 20. veka i napisao knjigu „Kako je poletela Srpska Sparta." Doktora Aleksića predstavio je kao eruditu i patriotu, a velika pažnja poklanja se i sanatorijumu koji je vodio.

 

„On je imao primenu najprestižnijih tehničkih dostignuća tada, a to je pre svega električna struja i aparati na struju, centralno grejanje i kanalizaciju, kad u Pančevu to još uvek nije bilo na pomolu", Milorad Ilić, autor knjige

Neke od zanimljivosti o Vladimiru Aleksiću su da se družio sa Isidorom Sekulić, imao je prvi automobil u Pančevu, pisao je novele. A mnogo više o njemu može se saznati na izložbi u Narodnom muzeju.



 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво