Za Šabac bez smoga

Dva meseca Šapčani upozoravaju da nisu sigurni kakav je kvalitet vazduha koji udišu. Sumnje je pokrenuo događaj iz avgusta, kada se u gradu, nekoliko dana, osetio neprijatan miris. Građani su formirali inicijativu ''Za Šabac bez smoga'', sa zahtevima da se pojača inspekcijski nadzor zagađivača vazduha, i da se svakodnevno izveštava o njegovom kvalitetu.

Dim iz odžaka fabrike mineralnih đubriva, Šapčanima je trn u oku. Neprijatan miris u blizini Industrijske zone, za mnoge nije novost.

 

„To je godinama i kad je „Zorka" dobro radila, to je bilo strašno, a sad malo manje. Strašno je uveče, i leti ne može da se otvori prozor.

Vazduh je za sada odličan, ranije je bio mnogo lošiji", kažu građani.

U fabrici kažu da posluju po evropskim propisima. Tvrde da je prisutnost gasova u vodenoj pari koja izlazi iz dimnjaka niža od dozvoljene granice.

„Sve vrednosti koje su izmerene, su u granicama od dva do deset puta niže od propisanih. Imamo tendenciju da svodimo emisiju na najmanju moguću meru, u tom smislu, u skorije vreme se priprema investicija koja će omogućiti da se kvalitet emisije gasova još poboljša", objašnjava Milan Stošić, zamenik generalnog direktora ''Eliksir Zorka".

Kvalitet vazduha u Šapcu od 1982. meri Zavod za javno zdravlje. Zagađenje preko dozvoljenih granica, u prethodnom periodu, kažu da nije zabeleženo.

„Paramteri koji se mere su supomor dioksid, azotni oksidi, meri se čađ, meri se amonijak, meri se florovodonik i merimo suspendovane čestice. Mnogo smo vremena potrošili na demanotvanje lažnih i netačnih navoda, gde je rečeno da mi ne merimo svaki dan, apsolutno su svi rezultati svakodnevni", tvrdi Igor Dragičević, Zavod za javno zdravlje Šabac.

O zagađenju vazduha, predstavnici inicijative ''Za Šabac bez smoga'', razgovarali su sa nadležnima u gradu i fabrici mineralnih đubriva.

„Ti razogovori su protekli u jednom prijatnom tonu, ali iza njih je ostao jedan gorak ukus, da građani zapravo nemaju insiticiju u koju mogu imati poveranja i od koje mogu očekivati da zaštiti njihovo zdravlje. Iida spreče zagađenje životne sredine", kaže Dejan Pavlović, predstavnik inicijative ''Za Šabac bez smoga''.

Šapčani između ostalog, traže i pooštravanje propisa o kvalitetu vazduha, kao i povećanje kazni za zagađivače.broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 29. okt 2019, 17:29) - anonymous [neregistrovani]

Merenje

"Merenje" kvaliteta vazduha se radi neadekvatnom opremom, i to se cini - jednom mesecno na fiksnoj lokaciji dalje od urbanog dela grada kao i samog izvira zagadjenha. Sto ukazuje da kvalitet i kvantitet merenja nije ni priblizno objektivan. I tako godinama. To nema nikakve veze sa evropskim standardima niti sa onim sto je potrebno za zastitu covekove i zivotne sredine