Kovin: Gradi se postrojenje za proizvodnju pečuraka

Fabrika pečuraka u Kovinu, vlasništvo indonežanske Savaz grupe, posluje od 2016. godine i zapošljava 200 radnika. Do sada je tu uloženo 4 miliona evra, a trenutno se gradi nova hala, jedna od najvećih u Srbiji, gde će se proširiti i osavremeniti proizvodnja.

U fabrici u Kovinu proizvodi se oko 200 tona pečuraka mesečno, postoji 40 prostorija gde se uzgoj odvija u tri faze, počevši od inkubacije, preko pokrivke do branja. Ceo proces traje 55 dana.

"Posle grabuljanja ide hlađenje, koje mora da se odvija postepeno. Tek posle 12 dana kreće berba", objašnjava Tanja Lončarević, tehnolog .

U „Delta Danjubu" 90% proizvoda se zamrzava i izvozi, a samo mali deo se u svežem stanju prodaje na domaćem tržištu. Potražnja je velika, pa su odlučili da prošire kapacitete i sagrade novu halu, na 13 hiljada kvadratnih metara. U novom postrojenju sve će biti automatizovano.

"Sa novim postrojenjem dobiće se bolji kvalitet pečuraka i ubrzaće se kompletan rad", kaže Nebojša Slavković, tehnolog.

"Mašine će da pune kompost, pokrivaju ga, kontrolišu klimu, zalivaju, đubre, beru. A mašinama će upravljati ljudi, koje ćemo obučiti za to", kaže Sunil Mamgain, direktor Pečurkane.

Nova tehnologija je holandska, skratiće proizvodnju za 20 dana i moći će da se dobije do 20 tona pečuraka dnevno. Zaposliće se 50 novih ljudi, a u halu sa računarima, mašinama,velikim klimama, dva i po kilometra dugim cevima i 15 kilometara dugim strujnim kablovima ulaže se četiri miliona evra.

"Mi tražimo i nove kupce. Na početku smo izvozili u Rusiju, trenutno prodajemo u Holandiji i Nemačkoj, ali interesuje nas i tržište u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i drugim zemljama u okruženju", objašnjava Sunil Mamgain, direktor.

Novo postrojenje trebalo bi da bude završeno i pušteno u rad za dva meseca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво