Niže cene svinjskog mesa

Nakon letnjeg poskupljenja, u nekim mesarama, svinjetina je pojeftinila. Cenu svinjetine uglavnom su snizile veće mesere. Kilogram buta bez kostiju jeftiniji je i do četrdeset dinara.

"Ne znam da je pojeftinilo, i ne pitam. Sad sam kupila, nešto ne primećujem neku razliku posebnu. Ko ima para, njemu nije skupo, ko nema, njemu je skupo. Jel znate da je pojeftinila svinjetina ? Ne znam", kažu potrošači.

Do pojeftinjenja je trebalo da dođe i ranije, kažu mačvanski stočari, jer je cena tovljenika u padu, i kreće se od 150 do 160 dinara za kilogram žive vage.

"Kad je cena visoka kod svinja, onda skoči i cena u mesarama, međutim, posle par dana cenu žive stoke obore, a u mesarama uglavnom ne obaraju, ili nešto minimalno", kaže Ivan Mirković, stočar iz Tabanovića.

"Mi nismo menjali cenu ni kada je u letnjem periodu skakala neki određeni nivo. Nije to neki veliki skok ni bio. Nismo menjali cenu ni sada kada je išla dole. Mi se vodimo time da živa vaga tovnih svinja prati cenu mesa u kasapnicama tri na prema jedan", objašnjava Suzana Kojić iz Badovinaca, vlasnica mesare.

Na tržištu svinja, oscilacije su česte. Stabilizaciju cene stručnjaci očekuju već sledeće sedmice.

"Pretpostavljalo se da je zbog pojave afričke kuge došlo do smanjenja izvoza, da je to uslovilo pad svinjskog mesa, svinjetine žive mere. Međutim, prema podacima kojima raspolaže Regionalna privredna komora Kraljevo, to je samo trenutna oscilacija, već imamo najave vraćanja cena", objašnjava Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Kraljevo.

Cena mesa formira se uglavnom na osnovu ponude i potražnje, navode u ministarstvu trgovine. Ističu i da na tržište značajno utiču strani trgovinski lanci, koji neretko uvoze svinjsko meso.

 

broj komentara 0 pošalji komentar