Sećanje na mladog potporučnika koji je poginuo u Vukovaru

Na današnji dan, 1991. godine, u Vukovaru je poginuo potporučnik Borko Nikitović koji je Vojnu akademiju završio kao najbolji u klasi. Dve godine kasnije, na predlog patrijarha Pavla, porodica je osnovala Fond iz koga se svake godine nagrađuju učenici i studenti institucija u kojima se školovao mladi oficir.

Još od prvih školskih dana Borko Nikitović izdvajao se od vršnjaka svojim uspehom. Sa prvom oficirskom zvezdicom, ostvarenje dečačkog sna započeo je u Gardi. Ratni požar odneo je njegov život, a za najviši podvig odlikovan je Ordenom za hrabrost. Da se izdvajao od vršnjaka na Akademiji majka je saznala od profesora, koji je razgovarajući sa pitomcima otkrivao prema kome gaje najveću ljubav.

"Neko je rekao volim sestru, majku, oca. Jedini moj sin se izjasnio da najviše voli otadžbinu", priča Zora Nikitović, majka.

Da najveća žrtva ne bude uzaludna, na predlog patrijarha Pavla porodica je osnovala fond iz kojeg se svake godine nagrađuju najbolji osnovac, učenik Vojne gimnazije, pitomac, student Beogradskog univerziteta i Bogoslovije. Za nepune tri decenije nagrađeno je oko 130 mladih ljudi.

"Svi su uspešni. Svi su završili fakultete. Svi su akademski građani, čak imamo i doktora specijalista medicine", dodaje Zora Nikitović

Među ovogodišnjim dobitnicima je Mihajlo Žunić, najbolji osnovac u školi koju je pohađao Borko Nikitović.

"Nagrada je obeležila moje osnovno obrazovanje i uobličila ga je. Planiram da i dalje nastavim tim putem", kaže Mihajlo Žunić, ovogodišnji dobitnik.

Gardisti nisu zaboravili herojski čin mladog potporučnika. Oni čuvaju uspomene i na sve druge stradale saborce, jer se njihova žrtva u ratu mora pamtiti upravo zbog života u miru.

"Da razvijamo taj osećaj nesebičnosti, požrtvovanosti, za više ciljeve i više interese. Jer samo tako obezbeđujemo napredak i u profesiji i u privatnom životu, a da ne kažem u okruženju", objašnjava pukovnik Željko Gavrilović, zamenik komandanta Gardijske brigade Vojske Srbije

U Borkovim rodnim Uzićima svake godine učenici škole koju je pohađao pripreme program, a porodica će, uglavnom, sopstvenim sredstvima, nastaviti da i dalje nagrađuje najbolje učenike i studente. Tu tradiciju nastaviće i deca Borkovog brata.







Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво