Najstarija pozorišna scena u regionu u Zrenjaninu

Jedna ljubavna priča bila je presudna da pre 180 godina žitni magacin u centru Velikog Bečkereka postane pozorište. Ono danas slavi svoj jubilej, a Zrenjaninci se ponose najstarijim teatrom u regionu.

Najstarija pozorišna zgrada u Srbiji je u centru Zrenjanina, barokno zdanje podignuto 1839. godine. Po romansiranom predanju, bogati banatski spahija Ištvan Hertelendi je bečkerečki veliki žitni magacin preuredio u pozorište u želji da što češće gleda peštansku glumicu u koju se zaljubio.

Bečkerečki učitelj Marko Jelisejić bio je organizator i reditelj prvih pozorišnih predstava, a već tada gledaoci su gledali predstave Molijera, Sofokla i Šekspira. Klasicizam i eklektika zdanja spolja, a barokni enterijer sale odlikuje se izuzetnom akustičnošću, funkcionalnošću i lepotom.

"Ako krenemo od nastanka pozorišta i velike ljubavi u kojoj se jedan bečkerečki tada trgovac zaljubio u peštransku glumicu i da njoj sagradi ovako velelepno zdanje iz toga nije moglo da se nastavi ništa loše, moglo je samo da krene u tom romantičarskom smislu do dana današnjeg", kaže Jovan Torački, glumac zrenjaninskog teatra.

Nakon požara gradski oci Bečkereka hteli su da se zgrada pozorišta adaptira u Palatu pravde. Prva rekonstrukcija izvedena je 1884. godine, a zgrada je još rekonstruisana 1923. i 1984. godine. Uvek je ostao Talijin hram, a i danas je to zrenjaninsko Narodno pozorište "Toša Jovanović", moderan teatar koji ima dramsku, kamernu i lutkarsku scenu.

"Od daleke 1956. kada je nastalalutka scena i krnula sa marionetskim pozorištem do danas more predstava, more nagrada i za nas zadatak da budemo na tom putu još bolji", navodi Tatjana Paskaš, rukovdilac lutkarske scene.

Zrenjaninsko pozorište čest je domaćin festivala i gostovanja teatarskih ansambala iz svih krajeva sveta.

"Mnogo je njih koji su zaslužni da budu spomenuti, neki će biti i danas pomenuti, od početaka pa do eto ovih dana. tako da mi možemo da kažemo da je ovo pozorište iznedrilo veliki broj poznatih glumaca", kaže Ivan Francuski, direktor Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" u Zrenjaninu.

Svečanom akademijom obeleženo je 180 godina postojanja, a ove nedelje započinje i nova umetnička sezona premijerom predstave "Gospodin Mekinpot".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво