Prirodno stanište za različite diverzitete

Vršačke planine, koje od 2005.godine imaju zaštićen status predela izuzetnih odlika, sada su stavljene na viši nivo zaštite, pa će se o budućim merama zaštite odlučivati na pokrajinskom nivou. O predelu na kojem niču dve biljke koje ne rastu ni na jednom mestu u Srbiji i koje je jedino stanište vuka u Vojvodini, sada će brinuti pokrajinski Zavod za zaštitu prirode a sredstva za to biće izdvajan iz pokrajinskog budžeta.

Vršačke planine prostiru se na oko 5.000 ha i prirodno su stanište za blizu 300 vrsta ptica, više od 1000 registrovanih vrsta biljaka, od kojih dve- karpatska mišjakinja i karpatski dičak ne rastu nigde više u Srbiji, i brojnim drugim diverzitetima. Zbog geografskih odlika, gnežđenje izuzetno retkog orla Zmijara zabeleženo je samo na ovim planinama i obližnjoj Deliblatskoj peščari, a od ukupno 20 parova orla Tektaša na Vršačkim planinama gnezde se dva. Ovo je i jedino stanište vuka u Vojvodini. Sve su to razlozi zbog kojih Vršačke planine opravdano nose naziv predela sa izuzetnim odlikama.

"Ovo geografsko područje- Vršačke planine, Mali Rit i uopšte ovaj deo Banata je jako interesantan jer se praktično nalazi na tromeđi 3 velika regiona - jedno je panonska nizija, sa druge strane Dunava je Balkan a istočno je karpatski region i svaki region za sebe ima biološke karakteristike koje se praktično ovde sučeljavaju i na ovom području mogu se naći specifičnosti sva tri regiona i zato je ovo područje jako interesantno jer je veoma bogato diverzitetom", kaže Milivoje Vučanović. Čuvar vršačkih planina.

O merama zaštite ovog predela, od sada, umesto lokalnog veća odlučivaće Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Upravljač ostaje vršačko komunalno preduzeće.

"To znači da je na neki način ovde uvedena struka - pitaće se pokrajinski Zavod za zaštitu prirode i na taj način grad Vršac je obezbedio veći kvalitet zaštite a naravno i veći kvalitet upravljanja jer će na planove upravljača saglasnost davati zavod za zaštitu prirode u pokrajini", ističe Miloš Vasić, član Gradskog veća za ekologiju.

Osim većeg stepena zaštite, biće i više novca za finansiranje sprovođenja adekvatnih mera, jer će se sada, osim iz drugih izvora sredstva, obezbeđivati pokrajinskim budžetom. Sem toga, biće znatno više prilika da se sredstva obezbede i iz različitih projekata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво