Zaboravljeni zanati starog Užica

Izložba "Vreme, proticanje i oticanje - zanatsko Užice kroz istorijat radnje „Petrović i sinovi" ", u Narodnom muzeju u Užicu, posvećena je jednom od najznačajnijih zanatlija Užica iz druge polovine 19. veka. Kujundžija Sreten Petrović i njegovi potomci, u skladu sa vremenom u kome je svako do njih živeo i radio, sačuvali su zanat i radnju, otvorenu 1870. godine.

Najznačajnije delo kujundžije Sretena Petrovića je putir, kojim se, između ostalog, Srbija predstavila na svetskoj izložbi 1900. u Parizu, a koji se danas čuva u beogradskom Etnografskom muzeju kao i više njegovih pafti. One iz zbirke užičkog muzeja, kao i drugi proizvodi i alat kojim je radio najpre kao kujundžija, a potom kao zlatar predstavljene su na izložbi u užičkom muzeju, koja je zapravo hronika i porodice Petrović i grada kroz proteklih 150 godina...Od orijentalnog do danasnjeg, modernog Uzica.

"To nam je bio osnovni motiv da pokažemo Užice kao zanatsko pomoću radnje „Petrović i sinovi", koja se proteže kroz sva vremena, dobra i loša, pokušavajući da oslušnu vreme i potrebe stanovnika i da se prilagode tom vremenu" kaže Milodarka Đajić, koautor izložbe.

Sva trojica Sretenovih sinova bili su zanatlije, kujundžije, kafedžije, ekskluzivni zastupnici automobila „Linkoln Ford Fordson", časovničari...
"U radnji „Petrović i sinovi", posle rata, od 60-ih godina, stasavali su većina užičkih časovničara, odnosno sajdžija" ističe Ivana Todorović, koautor izložbe.

Zanatsku tradiciju Petrovića danas čuva Sretenova snaja udata za njegovog praunuka. praunuka, koja radi kao časovničarka, u radnji u kojoj još uvek važi garancija na satove sa žigom „Petrović i sinovi".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи