Leskovac: Skakanje na trambulini dobro i za raspoloženje i za zdravlje

Rus Ivan Ušakov, pre godinu dana, otvorio je trambulina park u Leskovcu, prvi ovakve vrste u Srbiji. U dečjoj nedelje park je omogućio deci sa smetnjama u razvoju iz škole "11. oktobar" i Udruženja "Ringeraja" i dnevnog boravka "Duga" da besplatno koriste usluge parka. Medicinski je dokazano da skakanje na trambulini donosi mnogostruke zdravstvene koristi, od bolje koncentracije, raspoloženja do boljeg sna.

Za Martu i njene drugare ovo je bio jedinstven doživljaj. Skakanje na trambulini izazvalo je osmeh na njihovim licima, radili su nešto što do sada nisu ni pokušavali, jednostavno osetili su slobodu i sreću.

Ovakav način vežbanja deci sa smetnjama u razvoju može da donese mnogostruke zdravstvene koristi što je već i medicinski dokazano, naravno uz stručni nadzor instruktora i profesora.

Trenutni efekti koji se javljaju kada dete skače na trambulini jesu odlično raspoloženje, bolja koncentracija, prijemčivost za saradnju, bolji san.

"Pored toga što u osećanju letenja skačući na trambulini oni će dobiti zdravstvenu korist, jer je medicina pokazala da se skakanjem na trambulinama stvaraju određene sinapse u mozgu koje podstiču centar za razvoj govora", objašnjava Andrijana Mitrović iz "Arena trambulina kengura".

"Ovo je jako dobra stvar i za terapeutske svrhe, ja bih preporučio kako deci sa smetnjama u razvoju tako i svoj deci jer svakako je od velike koristi za uključivanje i pravilan razvoj i za opšte osposobljavanje za život", navodi Vladimir Anđelković, direktor škole "11. oktobar".

"Arena trambulina kengur" u Leskovcu je osnovan pre godinu dana i ovo je prvi takav park u Srbiji.

Ivan Ušakov, koji je iz Rusije došao u Srbiju, ističe da su trambuline proizvedene u Rusiji po specijalnoj tehnologiji i da se na njima mogu vežbati skokovi do osam metara i osobe telesne mase do 100 kilograma.

"Deca srećna ovde kad dolaze, one ne misle ko gleda ko ne gleda, ona misle za sebe kako dobro da skaču", kaže Ivan Ušakov iz „Arena trambulina kengura".

Deca iz škole "11 oktobar", udruženja "Ringeraja" i dnevnog boravka "Duga" do kraja dečje nedelje imaće besplatne termine na trambulini, a "Arena trambulina kengur" planira dugoručnu saradnju sa ovim ustanovama i udruženjima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво