Izvoz prokupčevih vina na više kontinenata

U Topličkom kraju počela je berba autohtone sorte grožđa, prokupca, veoma cenjene zbog izuzetno kvalitetnog vina koje se od njega pravi. U želji da se domaćem i inostranom gostu ponudi nešto što je sa ovih prostora, Prokupac se polako vraća i zauzima sve više površina na topličkom vinogorju, a država je kao podsticaj obezbedila subvencije za sadni materijal i opremu za preradu grožđa.

Vinogradari u Toplici ove godine mogu se pohvaliti dobrim rodom prokupca. Ova, autohtona sorta grožđa, veoma je zahtevna za uzgoj, ali je vino koje se od nje pravi, prvoklasno.

„Beremo grožđe, vodimo računa o svemu, najviše o higijeni, da nam budu čiste gajbice, da nam bude čisto sve, da nema lišća. Vinograd je veliki gospodin" kaže Gordan Petrović, iz sela Gornje Svarče.

„Prokupac nije bujan, nema debele lastare, svi naši lastari su tanki, svi grozdovi su ujednačeni, zreli. Malu rodnost imamo, možda jedva kilogram po čokotu", ističe Goran Todić, iz vinarije "Doja".
Grožđe se nekada u topličkom kraju gajilo na više hiljada hektara. Danas tek na 500. Poslednje decenije u Topličkom kraju izgrađene su 2 savremene vinarije, koje na trećini svojih zasada imaju prokupac. Njemu se vraćaju i individualni proizvođači, a država subvencioniše nabavku sadnica i opreme za preradu grožđa.

"Prokupac dobija neki svoj stari sjaj, vraća se i računam da će za par godina da bude dominantan u Topličkom okrugu", ističe Dragan Gmijović, iz PSS Blace.

Podaci o tome da se Prokupac na ovom području gajio od davnina, datiraju još iz doba Nemanjića, neki kažu još pre hiljadu godina. 70-tih godina prošlog vekana na području Toplice, od svih zasađenih vrsta, 98 % činio je Prokupac. Stvaranje novih zasada Prokupca šansa su i za razvoj turizma u Toplici.

„Gosti koji dolaze kod nas putuju širom sveta, probaju dosta različitih vina, ali mi smo srećni što možemo da im ponudimo nešto kao što je prokupac i uvek su zadovoljni" kaže Ratko Trifunović, somelijer.

Vino "Prokupac" već je našlo put do inostranog tržišta. Izvozi se u Ameriku, Evropu, Brazil, Kinu.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво