Pirotski gimnazijalci uče biologiju i geografiju na francuskom

U pirotskoj Gimnaziji, već osam godina učenici prirodno-matematičkog smera prate nastavu iz nekoliko predmeta na francuskom jeziku. Oni nakon mature, dobijaju međunarodnu diplomu, koja im omogućava da nastave školovanje i na nekim univerzitetima u Francuskoj.

Profesori i učenici u bilingvalnim odeljenjima se slažu da je na početku treće godine, praćenje nastave na francuskom jeziku, mnogo lakše.

"Svake godine smo radili sve više i više. U prvoj godini smo radili samo osnovne pojmove, onda u drugoj rečenice, a sada je to nešto mnogo više", kaže Jelena Đorđević, učenica bilingvalnog odeljenja, a njen drug Dimitrije Mladenović dodaje: "Slušamo pet predmeta i najlakši je po meni geografija, jer su pojmovi jako slični kao na srpskom."

"Svake godine delimično menjam sistem, menjam način komunikacije... A, u velikoj meri to zavisi i od generacije - koliko mi oni kao učenici dozvoljavaju i daju mi širinu u svemu tome", objašnjava profesorka biologije Aleksandra Zdravković.

Pirotska Gimnazija ima intenzivnu i uspešnu saradnju sa Ambasadom Francuske i Francuskim institutom i zajedno rade na unapređenju bilingvalne nastave.

"Već imamo i nekoliko učenika koji studiraju u Francuskoj, a ovi stariji koji su već treća i četvrta godina studija, planiraju da master studije nastave u nekoj od frankofonih zemalja", kaže Bratislav Krstić, direktor Gimnazije u Pirotu.

"Očigledno je da je učenje francuskog jezika u Pirotu jedinstven model, koji bi trebalo da inspiriše i ostale škole u Srbiji. Inače, francuski univerziteti su veoma otvoreni za đake iz Srbije, jer znaju da imaju visok nivo obrazovanja. Ali, da bi upisali francuski univerzitet, treba da dobro poznaju jezik", navodi Frank Indigo, ataše za francuski jezik.

Za postignute rezultate, pirotska Gimnazija dobila je i priznanje odnosno oznaku kvaliteta rada u dvojezičnom odeljenju od Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво