U Šljivovici šljiva i druge ljute

Zlatiborsko selo Šljivovica bilo je domaćin najboljim proizvođačima rakije iz tog kraja na 12. Šljivovičkom sajmu domaće rakije. Manifestacija iz godine u godinu privlači sve više proizvođača, a samo selo jedno je od 4 zlatiborska planinska sela u kojima broj stanovnika raste.

Stari kazan za rakiju, kao što se nekada davno radilo u zlatiborskim selima sasvim prirodno se uklopio u šljivovičku okolinu, a gde bi drugde i bilo bolje mesto za njega nego u selu, koje je ime dobilo po nacionalnom piću. Odmah pored i modernija verzija potvrđuje da tradiciju ne zaboravljaju, ali prihvataju i sve novine. Za dobru šljivovicu recept je naizgled jednostavan.

 

"Dobar voćnjak, na dobrom mestu, izabranom, proverenom, da je zemljište kvalitetno, dobra nega, održavanje, prskanje, zaštita, rezidba tih novih sorti stenlejke i čačanke. Dobra volja da se to radi, a ja volim to da radim, volim da pečem, da kupim šljive, zato sam je i sadio", kaže Sreten Smiljanić proizvođač iz Ljubiša.

Poneka čašica rakije u ovdašnjim selima nezaobilazna je za svaku priliku, pa je ima i u pesmama i zdravicama.

"Oj kazane moj mili jarane, a tabarko Jevrosimo majko, a ti lušo i srce i dušo, a rakijo stara namigušo. Ko te peko milione steko, ko te pio uvek zdravo bio", kaže Bogosav Stanković, zdravičar.

Okupljanje u Šljivovici postalo je nešto više od rakijade.

"Iz godine u godinu kako je počeo ovaj šljivovički sajam,kvalitet proizvoda je sve bolji,ne samo u Šljivovici nego i u malo širem okruženju,a ove godine 115 uzoraka na ocenjivanju govori o tome da je sajam prerastao u jednu značajnu i ozbiljnu manifestaciju", kaže Arsen Đurić, zamenik predsednika Opštine Čajetina.

A uz rakiju koja je potekla iz kazana uklopila se i muzika, između ostalog, šljivovičkog orkestra „Čudo".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво