Mladi poljoprivrednici najzainteresovaniji za subvencije

Više od 300 poljoprivrdnika iz Niša dobilo je finansijsku pomoć, nakon što su se prijavili na konkursa grada Niša. Dodeljeno je 40 miliona dinara, a konkrs još uvek traje jer je ostalo još novca.

Nikola Kapišić je diplomirani ekonomista koji je egzistenciju pronašao u pčelarstvu. Uz subvencije grada od 80 odsto ovaj mladi poljoprivrednik kupio je kontejner za selidbu košnica i opremu za vrcanje meda.

"Ovaj kontejner je značajan jer ne bih mogao sam da selim te pčele, i nikako ne bih mogao sam da izdvojim sredstva za kupovinu ove opreme. Očekujem i povećanje prinosa jer mogu da prisustvujem na više pčelinjih paša u toku jedne godine", naglašava Nikola Kapišić iz sela Malča kod Niša.

Upravo je program za mlade poljoprivrednike na ovogodišnjem konkursu bio i najtraženiji. Atraktivan je i posticaj osiguranja, koje grad subvencioniše sa 80 odsto vrednosti polise.

"Najveće interesovanje ove godine bilo je za ulaganje u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, najveći broj košnica se tražio ove godine zbog razvoja pčelarstva i zbog nove fabrike koja omogućava plasman siguran što se tiče prčelarskih proizvoda. Takođe je veoma bitno i ulaganje u sadnice", kaže sekretar Sekretarijata za poljoprivredu grada Niša Saša Stojiljković.

Stanojevići iz Lalinca, koji imaju dvadesetak krava i bave se savremenom proizvodnjom mleka, ove godine su uz subvencije kupili dve steone junice, a podsticaje grada i ranije su koristili.

"Svako uvećanje broja grla faktički znači i povećanje proizvodnje na jednom ozbiljnom nivou, tako da je i veća litraža mleka, bolja cena" ističe Milan Stnojević.

Grad je za subvencije izdvojio 60 miliona dinara, što je 20 odsto više nego prošle godine. Do sada su podeljeni podsticaji u ukupnom iznosu oko 40 miliona dinara.

Kako je ostalo još neiskorišćeih sredstava, konkurs je otvoren i dalje i sada su aktuelni programi za jesenju sadnju. A iako je prema ugovoru rok za isplatu novca četiri meseca, poljoprivrednicima se uplaćuje u roku od 10 dana.

Grad je izdvojio i pet miliona dinara za učešće od 90 odsto u sanaciji plastenika oštećenih u nevremenu početkom avgusta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи