Nestaju biste narodnih heroja u Kragujevcu

Od mnogobrojnih spomenika Narodnooslobodilačkog rata mnogi su uništeni, zapušteni, ukradeni. Često završe na otpadima, kao sekundarna sirovina, za nekoliko hiljada dinara. Spomenici koji su preostali i dalje su na meti lopova. Najnoviji slučaj takvog vandalizma, zabeležen je u Kragujevcu.

Narodni heroj Božana Prpić Varjačić, streljana je 1943. godine. Posle 76 godina, njen sugrađanin, ispalio je još jedan rafal u nju, krađom njene biste ispred mesne zajednice Dragobraća. Policija ju je pronašla u stanu kradljivca.

"Tako da ćemo vratiti to na svoje mesto, i još malo učvrstiti da ne može tako lako da se skine", kaže Nenad Mirkov iz mesne zajednice Dragobraća.

Sreću da budu pronađene, nije imalo dvadsetak bronzanih bista narodnih heroja, koji su nekada stajale u kragujevačkom Velikom parku i na gradskim trgovima.

Od 90-ih godina do danas, na meti lopova dva puta je bio gorionik sa večnog plamena slobode u kragujevačkim Šumaricama. Na otpadu ili u nekoj topionici, završila su i dela vajara Ota Loga, Jovana Soldatovića.

"Nepoštovanje vrednosti koje je koja je nosila taj somenk ili čoveka koji je zbog nečega poistovećen sa nekom opštom ljudskom vrednošću. Sa druge strane, to je i umetničko delo, vrlo često, koje nadilazi prosto informaciju koja treba da se prenese tim spomenikom", objašnjava istoričar Marko Terzić.

"Mi u svakom spomeniku, bez obzira na ideološku pripadnost, gledamo sećanje i trajaje jednog naroda. Trajanje našeg naroda oggleda se kroz sve te spomenike i spomen obeležja", navodi Željko Zirojević iz kragujevačkog SUBNOR-a.

Skrnavljenjem i krađom spomeničkog nasleđa, skrnavi se istorija, moralne i civillizacijske vrednosti antifašizma, zaboravljaju žrtrve otpora nacizmu. Po podatku iznetom ma konferenciji u Parizu, Jugoslavija je u drugom svetskom ratu iuzgubila oko 1.700.000 ljudi. Samo u Kragujevcu, u jednom dano strelaljano je oko 3.000 rodoljuba.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво