Srpski ili bosanski u novopazarskim školama

Brojne reakcije u Novom Pazaru na zahtev koji su Bošnjačko nacionalno veće i Skupština Grada uputili direktorima škola da se prilikom upisa dece u škole jezik na kome će deca pohađati nastavu odredi prema nacionalnoj pripadnosti. Ministar prosvete Mladen Šarčević u dopisu obrazovno-vaspitnim ustanovama u tom gradu navodi da jezik nastave treba da se određuje na osnovu slobodnog izjašnjavanja roditelja, a ne njihove nacionalne pripadnosti.

Ove školske godine na nastavu na bosanskom jeziku upisano je za 30 odsto manje dece u odnosu na prošlu godinu, pokazuju podaci školske uprave Novog Pazara.

"Konstantujem da su u Sandžaku deca srpske nacionalnosti upisivana po automatizmu na svoj maternji jezik, dok je prilikom upisa Bosnjačke dece vršen strahovit pritisak na roditelje putem dezinformacija, zastrašivanja sa ciljem da odustanu od svog bosanskog maternjeg jezika i upišu decu za obrazovanje na srpski jezik",kaže Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka.

Direktori obrazovnih ustanova u Novom Pazaru negiraju Ugljaninove navode.

"Naravno da nismo uticali ali smodali mogućnost roditeljima da se izjasne prilikom upisa u prvi razred. Kao i svake godine svaki roditelj može da se izjasni, da izabere jezik na kojem će im dete slušati nastavu", objašnjava Dejan Kolundžić, direktor OŠ Bratstvo u Novom Pazaru.

"Nikakvog negativnog uticaja nije bilo na pripadnike mog bošnjačkog naroda da se izjasne da pohađaju nastavu na jeziku drugom, sem svommaternjem", kaže Edin Dugopoljac, direktor OS "Stefan Nemanja" U Novom Pazaru.

Premapodacima Ministarstva prosvete upredhodnoj skolskoj godini višeod 12.000 učenika pripadnika bošnjačke nacionalne manjine u 27 škola pohađaloje nastavu na bosanskom jeziku.

„Jasam se opredelila za srpski jezik sad mislim da je sve to suvišno, da je to sve do roditelja", kažejedna majka. „Imali smo pravo ko šta hoće da upiše", dodaje drugi roditelj.

„Nemam ništa ni protiv srpskog jezika ali lakše nam je zaista lakše na bosanskom i želim iskreno da podržim našn arod, pre svega Bosnjake", objašnjava treći roditelj.

Bošnjačko nacionalno veće i Skupština Grada su tražili da prilikom izjašnjavanja roditelja o jeziku na kome će njihovo dete da pohađa nastavu budu prisutni i predstavnici BNV. Ministarstvo prosvete se pozivana Zakon i smatra da prilikom upisa mogu da budu prisutni predstavnici Školskih uprava i savetnik za bosanski jezik.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво