Digitalizacijom do poslovnog uspeha

U Zrenjaninu je otvorena privredna manifestacija pod nazivom "ZR Biznet" na kojoj se predstavlja 220 preduzetnika i privrednih udruženja. Jedna od tema je i kako digitalizacijom doći do poslovnog uspeha. Oblast u kojoj će se sve više koristiti IT tehnologije je poljoprivreda.

Svetska organizacija za hranu procenjuje da će se do 2050. zahvaljujući pomoći IT sektora, povećati produktivnost u poljoprivredi za čak 70 odsto, pa je digitalizacija nešto što će se sve više primenjivati u srpskom agraru.

"Poljoprivrednici znači mogu da prate sve svoje poslovanje kroz softver. Da vode računa o repromaterijalu, o proizvodnji o najnovijim agrotehničkim merama", kaže Boris Šćepanović iz "Kom date".

Pokrajina konkursom nudi 50 miliona bespovratno zadrugama za unapređenje i digitalizaciju rada.

„Pre svega prioritet će imati informacione tehnologije kako bi unapredile rad zemljoradničkih zadruga. Zašto zadruge? Zadruge su zapravo tradicionalni oblik udruživanja poljoprivrednika, a mali i srednji poljoprivredni proizvođači teško mogu da opstanu na zahtevnom tržištu poljoprivrednih proizvoda i zato je to poruka poljoprivrednicima da se udružuju najpre", kaže Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Na privrednoj manifestaciji „ZR Biznet" osim o digitalizaciji govoriće se i o ženskom preduzetništvu i načinima dolaska do sigurnog tržišta. Jedan od primera je Dragana Sakač, prerađivač mesa iz Kucure.

"Domaće svinje, domaće naše meso i dobar proizvođač da napravi dobar i kvalitetan proizvod, a lako ćemo doći do kupca", kaže Dragana Sakač, iz Kucure.

„Otkupljujemo proizvode od poljoprivrednih proizvođača, a samim tim i mi smo jedni od poljoprivrednih proizvođača. Tako da imamo zatvoren krug što se tiče konkretno suncokreta", objašnjava Danijela Purać iz Kikinde.

U okviru sajma održana je prva konferencija projekta prekogranične saradnje Srbije i Rumunije veće zapošljavanje. Projektom treba da se obuči 80 nezaposlenih i da se organizuju sajmovi zapošljavanja u obe zemlje.

 

 

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво