Stare gume dobijaju novi život u Sirigu

Od 2006. godine u Evropskoj uniji zabranjeno je deponovanje pneumatika na komunalnim otpadima. Rešenje je reciklaža. U Srbiji se godišnje reciklira oko 36.000 tona pneumatika, od toga gotovo 70 odsto u reciklažnom centru u Sirigu.

U Sirigu već punu deceniju radi fabrika za reciklažu otpadnih pneumatika, u poslednje četiri godine ovde je reciklirano stotinu hiljada tona ovoga otpada. Trenutno u pogonima je stalno zaposleno 80 radnika uglavnom iz Siriga.

"Ja sam počeo da radim pre dva meseca, ovo je mašina reder za sečenja tamper guma najveća u Evropi", kaže Gostimir Čičija iz Siriga i dodaje da mu nije teško da radi.

Granulat koji se dobije reciklažom guma koristi se na različite načine.

"Najveće količine idu u izvoz, uglavnom se izvozi granulat, što se tiče čelika koji dobijamo izdvajanjem iz gume uglavnom ostaje ovde u domaćim čeličanama. U Srbiji se rade tartan staze, gumene ploče koje se stavljaju na dečja igrališta, a mi se nadamo da će u narednom periodu doći do investicija gde će početi potencijalno da se prave i termoizalocione ploče", kaže Boško Palkovljević iz firme "Eko risajkling".

Istraživanja su pokazala da je mehanički postupak reciklaže neuporedivo povoljniji za životnu sredinu i prirodu od spaljivanja.

"Pre otvaranja ove fabriike sirovine smo mogli da nalazimo po putevima, njivama i deponijama, sada su sve one zbrinute na jednom mestu i sa njima se raspolaže na ekološki način", navodi Andrea Mračević, ekolog.

Ministarstvo životne sredine ulaže značajna finansiska sredstva kako bi pomogli fabrike koje rade reciklažu.

"Mi smo protekle godine kroz posticaje opredelili za one koji se bave gumama preko četristotinešezdeset miliona dinara da bi svoj posao obavili uspešno i to ćemo nastaviti da radimo i već sledeće godine će biti više novca za te namene", kaže Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.

U Sirigu ističu da su ova sredstva još uvek nedovoljna jer samo u modernizaciju pogona do sada su uložili osam miliona evra, prerada je isključivo skupa, kao i transport guma i skupljači na terenu, pa pomoć ministarstva za ekologiju u protekle tri godine nije bila dovoljna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво