Svi đaci zajedno dolaze u školu u Stupu

U selu Stup na Pešterskoj visoravni već decenijama se nije ugasilo ni jedno domaćinstvo. Ipak, dece je malo, a mladi razmišljaju o odlasku na školovanje u veće gradove.

Stup je tipično selo u Sjeničkoj kotlini. Naselje sa 54 domaćinstva je zbijenog tipa i od prve do poslednje kuće u selu ima svega tri kilometra. Dobro je to za decu, jer idu zajedno u školu i više se druže.

"Treći sam razred. Dolazim iz škole Branko Radičević. Živim u Stupu. Od moje kuće do škole ima jedan kilometar, a od moje kuće do Štavlja ima četiri kilometra", kaže devetogodišnja Mila Lojanica.

Školu u Stupu pohađa osam učenika u sva četiri razreda. Učiteljica tvrdi da su deca odgovorna i vredna.

"Ne propuštaju ni jedan dan. Čak nekad i kad su bolesni dođu. Vole mnogo školu. Tu se druže. A nemaju mnogo, kilometar, kilometar i po najviše da pešače. I naučili su i oni na sneg ili ih dovedu roditelji tako da nema problema", kaže Mira Kiković, učiteljica u školi "Branko Radičević" u Stupu.

Tinejdžeri u selu razmišljaju drugačije. Bosiljka Lojanica ima 14 godina i planira da se školuje van Peštera.

"Ja planiram da idem dalje. Ne u Sjenici. Nego dalje. Baš. I volela bih da ima baš dosta ljudi da bi mi se družili. A ovako ima veoma malo", navodi Bosiljka Lojanica.

U selu znaju da im budućnost zavisi od dece. U Stupu su putevi asfaltirani. Posla ima u poljoprivredi ili u obližnjem Štavlju gde se već 400 godina iskopava ugalj. U Štavlju je i KUD koje okuplja mlade iz svih sela.

"Sve mlađih je više koji ostaju na selu. Sve je više mlađih tako da, nadamo se da će Stup da ima lepu perspektivu u budućnosati", smatra Nikola Pešić iz Stupa.

Školu u Štavlju gde dolaze i deca iz Stupa, Brnjce i Dragojlovića pohađa 125 učenika. U tim selima i još 11 zaselaka ima 700 domaćinstava i u njima je pretežno srpsko stanovništvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се