Studenti iz Evrope u poseti fruškogorskom vinogorju

Studenti i njihovi profesori, sa desetak poljoprivrednih fakulteta iz jugoistočne Evrope, posetili su kolege sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada. Zajedno su obišli fruškogorsko vinogorje.

Na višednevnom seminaru, na kom su studenti i njihovi profesori imali priliku da razmene iskustva iz vinogradarstva i vinarstva, razgovarali su i o novostima u ovoj oblasti u zemljama iz kojih dolaze, kao i o povratku stare autohtone sorte vinove loze, kao što je to slučaj u Hrvatskoj.

"Dižu se novi vinogradi, dosta je pažnje posvećeno razvoju i revitalizaciji autohtonih sorti, a radi se i ekonomska selekcija i polako otvara tržište novim otpornim sortama", kaže profesor Petra Štambuk sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Nisu samo gosti prezentovali ovom prilikom novosti iz zemalja odakle dolaze, već su se upoznali sa novostima proizvodnje u Srbiji.

"Cilj moje posete je da se steknu nova iskustva koja će pomoći u obrazovanju naših studenata, pre svega holtikulture, budući da su to predmeti gde je genetika najslušanija", smatra profesor Gligorij Batira sa Poljoprivrednog fakulteta iz Moldavije.

"Imamo teoretski i praktični deo obuke, pre svega, naša kuća ima višegodišnje iskustvo u ogledima, imamo odlične oplemenjivačke oglede koje su iznedrile na desetine sorti i sve je to rad koji ovde traje", kaže profesor dr Nenad Magazin, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Najveće zanimanje gosti su pokazali u podrumu vina, gde se vina čuvaju i nekoliko decenija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи