Obezbeđena sredstva za početak gradnje auto-puta Niš-Merdare

Potpisivanjem dva ugovora sa Evropskom investicionom bankom o kreditiranju i donaciji, Vlada Srbije obezbedila je početna sredstva za izgradnju auto-puta Niš-Merdare. Iako je do sada početak radova više puta najavljivan pa odlagan, u topličkim opštinama, kroz koje put prolazi, veruju da će se uskoro i to desiti , što bi bilo od velikog značaja za dalji razvoj ovog područja.

Kada su počeli da slušaju obećanja o izgradnji zaobilaznice oko Prokuplja, stanovnici koji su u to vreme bili na početku radnog veka, sada su već pred penzijom a gotovo svakodnevne saobraćne gužve su još izraženije, jer tranzitni saobraćaj i dalje prolazi centrom ovog topličkog grada. Ovo je samo jedan od problema, koji bi postao prošlost izgradnjom auto-puta Niš-Merdare.

"Smanjila bi se gužva ovde u gradu, jer kroz centar prolaze ovi transporteri, šleperi. Toplici je potreban jedan put, kvalitetniji nego što je trenutno sad", kažu vozači.

U gradu na Toplici se nadaju da bi novom saobraćajnicom došli i investitori za koje će uskoro početi da se oprema industrijska zona na površini od 16 hektara.

"Izgradnja nove trase auto-puta Niš-Merdare-Priština je razvojna šansa za Prokuplje i mi hoćemo što spremnije da dočekamo i iskoristimo tu šansu. Vrednost projekta je oko 354 miliona dinara. I u Kuršumliji, jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji, sa veoma izraženom migracijom, sa pažnjom prate sva dešavanja i pripremne radnje oko ove saobraćajnice", smatra Aleksandar Simonović, gradonačelnik Prokuplja.

"Auto-put će uticati na povećanje broja turista koji dolaze u Prolom, Lukovsku i Kuršumlijsku Banju, a koje se nalaze na ovoj trasi", kaže Slaviša Jovanović iz preduzeća AD "Planinka" Kuršumlija.

"Očekujemo da privredne aktivnosti porastu nadalje, da se investitori zainteresuju još više, a pogotovu da će turisti u još većem broju da dolaze u Banje, jer znamo da su oni posebno zahtevni", ocenjuje Radoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija.

Prema najavama nadležnih, radovi na prvoj deonici od Niša do Pločnika počeće u poslednjem kvartalu sledeće godine, a ukupna vrednost za izgradnju ovog puta je više od osamsto miliona evra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи