"Izađi mi na teglu" u Velebitu

Takmičenje za najbolji ajvar nastavljeno je u selu Velebit kod Kanjiže. Ovaj region je poznat po proizvodnji više vrsta industrijske paprike, a takmičari su se dobro snašli i u pripremi paprike za ajvar.

Tajne pripreme ajvara pokušavala je na takmičenju u selu Velebit da pronikne i najmlađa ekipa iz sela, predvođena Anom Dinić. Njima je ovo prvo kulinarsko takmičenja na kome nastupaju.

"Pošto smo mi mlada ekipa preuzimamo neke recepte i savete od starijih. Mislim da na mladima svet ostaje i ako mi ne naučimo, ko će drugi naučiti", kaže Ana Dinić iz Velebita.

Takmičenje "Izađi mi na teglu" ima poseban značaj za selo Velebit.

„Ekipa Velebita je bila toliko uspešna da smo pre dve godine u Sokobanji bili pobednici na srpskome nivou" ističe Miloš Kravić, predsednik SO Kanjiža.

Na severu Banata i Bačke nekada su bili vodeći u proizvodnji industrijske i začinske paprika. Površine se smanjuju, jer je neisplativa, a nema ni radne snage.

"Ove godine je nešto najmanja površina zasejana, oko deset jutara zato što jednostavno kako gledamo nemamo neku računicu da mi ulažemo više od tog" kaže Jovanka Janjatov, proizvođač paprike.

"Proizvodili smo ono što ja otpilike znam do pre deset godina i preko hiljade vagona je bilo paprika. Sad se to svelo na tridesetak proizvođača, maksimalno u Kneževcu",

Duško Perkučin, proizvođač paprika Novi Kneževac.

Kako proizvodnju i preradu paprika razviti u malim domaćinstvima pokušavaju da objasne organizatori u okviru preduzetničke radionice.

"Pa će se tu pričati i o tome šta je preduzetništvo, koji su izazovi koji nose, malo o marketinškim prodajnim veštinama o tehnologiji proizvodnje" naglašava Ljiljana Vukotić, koordinator projekta.

U selu Velebit ajvar je spremalo 15 ekipa sa severa Banata i Bačke. Do finala u Beogradu ostalo je da se proglase pobednici na još 13 takmičenja.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво