Šabac: Sećanje na "Zorku"

U šabačkom Kulturnom centru, uoči Čivijade, otvorena je 13. izložba fotografija hroničara Dragana Petrovića. Ovoga puta, posetioci će uz retke snimke moći da proputuju kroz vreme svojih roditelja, baka i deka koji su svoj radni vek proveli u Hemijskoj industriji "Zorka" - fabrike koja je proslavila i izgradila Šabac.

Bogatstvo "Zorke" bili su ljudi - o tome svedoče fotografije na kojima su udarnci, sekretarice, sportisti, humanisti "Zorkaši". 

Negative za do sada neobjavljene slike sa otvaranja fabrike iz daleke 1938. Dragan Petrović, i sam dugogodišnji radnik fabrike, našao je na jednom napuštenom tavanu, tragajući kao snimatelj za dobrim kadrom. Kasnije je saznao da je snimke stare 80 godina zabeležio šabački trgovac, Vojislav Stefanović.

"Ti originali su i dalje kod mene i na ovoj izložbi se prvi put pojavljuju ti snimci jer ja nigde nisam video kako je izgledalo to otvaranje 38.godine, da je bio taj veliki slavoluk u centru Šapca, da je bilo 20.000 zvanica, da su dva voza stigla u Šabac", navodi Dragan Petrović, autor izložbe.

Za mnoge Šapčane, "Zorka" je bila druga kuća, u njoj se živelo, hranilo, spavalo. Bila je u gradu grad. Negovala su se prijateljstva i zajedništvo sa neverovatnom vizijom uspeha da se mnogo ulaže reklamu proizvoda u selu i u autobusu.

"Zvučnik ide od sela do sela, i poziva seljake da se okupe oko doma kulture i pogledaju u autobusu izložbu sredstava za zaštitu bilja. Zorka je prodavala svoje proizvode na svim kontinentima", kaže Dragan Petrović.

Kakav je Zorka bila gigant svedoči podatak da je 70-ih godina u zatno doba u Šapcu boravila kineska delegacija koja je prepisala organizaciju i tehnologiju proizvodnje kako bi je primenila u svojoj zemlji. Zorka je imala nekoliko hiljada stanova, svoj bioskop, sportski kolektiv, televiziju i novine.

Da za Šapčane napravi dobar izbor, autor je pronašao i prelistao više hiljada fotografija. Tu su i neki lični predmeti zaposlenih koji posetiocima izložbe bude posebne emocije.

"Specifična je za naš grad zbog toga što smo verujem svi mi na neki način delom vezani za fabriku, za roditelje, za rođake, za sve koji su tu radili. Zorka je fabrika koja nas je izgradila", kaže Sonja Petrović Jagi, direktorka Kulturnog centra u Šapcu.

Retku zbirku uspomena jedne mladosti uz podsećanje na velike domete šabačke hemijske industrije, ali pre svega na radne ljude i bezbrižnije vreme, Šapčani mogu pogledati do nedelje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво