Neobičan muzički par romskom muzikom osvaja svet

Za ovaj bračni par, Engleskinju Fejt Eliot i Branka Ristića iz Gornje Grabovice kod Valjeva, javnost je saznala pre nekoliko godina u emisijama RTS-a. Spojila ih je ljubav prema romskoj muzici, a specifičnim izrazom, koji je mešavina različitih kultura, postali su poznati i na svetskoj muzičkoj sceni.

Fejtina i Brankova karijera, koja je počela u Gornjoj Grabovici pre nekoliko godina, a nastavljena u Londonu - u stalnom je usponu. Snimili su album za poznatu britansku izdavačku kuću i pripremaju novi.

 

"Mi smo sanjali da ćemo jedan dan da putujemo svetom, da pravimo spot, izdajemo si-di. Ja nisam verovala da će stvarno tako da bude. Ovo je stvarno moj san. Ima nešto mnogo lepo u romskom životu", kaže Fejt Eliot Ristić.

Filmska priča u kojoj visokoobrazovana devojka iz Oksforda kolegu i životnog saputnika, samoukog violinistu susreće u romskom naselju Gornja Grabovica u predgrađu Valjeva, privukla je pažnju javnosti 2012. godine, kada su se venčali.

"Ovo mesto je poznato, generalno, po muzici, ali violina ovde preovladava. Ovaj naš Branko je trenutno najuspešniji", kaže Manuel Ristić, iz Gornje Grabovice.

"Da uspe neko iz Grabovice u svetu, da se vidi dobro, lepo sve, kulturno", kaže Jordan Marković, iz Gornje Grabovice.

Sa neobičnim spojem različitih kultura pretočenim u poseban muzički izraz Fejt i Branko upoznaju publiku u čitavom svetu.

"Iz mog sela Gornja Grabovica niko ne bi mogao da veruje da će jedan Rom tako otići do celog sveta i na Novi Zeland. Ja sam se Bogu molio da Bog meni pomogne, da pošalje neku devojku koja će mene odvesti u svet i da ću svirati zajedno s njom", navodi Branko Ristić.

Vreme između koncerata najčešće provode u Brankovom zavičaju. Zatekli smo ih kada su za jednu od novih kompozicija snimali spot, koji dočarava energiju i duh Gornje Garbovice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво