Murali svetskih umetnika na pančevačkim zidovima

Umetnici iz inostranstva, koji učestvuju u projektima Udruženja "Elektrika" doprineli su da fasade i javni prostor u Pančevu dobiju zanimljiviji izgled. Najnoviji mural ispred Gradske biblioteke uradio je Manuel Skirl, umetnik iz Austrije.

Poslednjih nekoliko godina Pančevo posećuju umetnici iz inostranstva, koji učestvuju u projektima udruženja "Elektrika". Oni se uglavnom bave strit artom, oslikavaju pojedine zidove u gradu, a rad Austrijanca Manuela Skirla sada ukrašava prostor ispred gradske biblioteke.

"Ja radim alatom koji sam sam konstruisao. Izvlačim 10 do 12 linija odjednom", objašnjava Manuel. "U početku su to bile pojedinačne linije, ali za to sam bio suviše nestrpljiv. Sve ovo se i dalje razvija i menja i ja uživam u tom procesu. Ne radim samo apstraktne stvari, već i figure, portrete, šta mi naruče, ali najviše volim apstrakciju, kad mogu da improvizujem i osećam se slobodno."

Projekat Strit art rezidenture podržalo je Ministarstvo kulture, Austrijski kulturni forum i Francuski institut, a cilj je kulturna razmena i promocija mladih umetnika.

"Cilj je da se kroz umrežavanje sa inostranim autorima domaća scena osnaži kreiranjem prilika za kreativnu saradnju, za razmenu iskustava", kaže Vladimir Palibrk, iz Udruženja "Elektrika".

"Bili smo srećni što možemo na određeni način da doprinesemo podsticaju mobilnosti mladih umetnika, i naših, i inostranih, duboko verujući da je to značajno za kulturu i čitav sistem", naglašava Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke u Pančevu.

Zahvaljujući ovim projektima, u Pančevu se razvija strit art scena, sve je više festivala i kvalitetnih mladih umetnika i u okolnim selima. Oni najviše rade grafite, koji javnim prostorima daju interesantan i moderan izgled, a prolaznicima estetski doživljaj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво