Vreme je da pčelari pregledaju košnice

Priprema pčela za zimu, važan je zadatak u pčelarstvu. Od njega zavisi opstanak legla, ali i efikasnost u proizvodnji meda, naročito u prvoj prolećnoj paši.

U jesenjim mesecima najvažniji posao pčelara je pripema pčela za zimu. Kvalitet i kvantitet meda u narednoj godini u velikoj meri zavise od ovog postupka. Da bi društvo kvalitetno prezimilo, mora da ima dovoljne količine pravilno raspoređene hrane.

Marijan Ristanović, pčelar iz Smedereva, kaže da je potrebno da se ostavi više od 15 kilograma meda, kako bi pčele prezimile:

"U septembru treba da se pregleda svaka košnica, da se ustanovi koliko ima meda. Mi pčerali obično kažemo da ispeglamo, recimo jedna košnica ima 25 kilograma meda, druga 10, pa onda ovoj ‘ukrademo’ dva rama pa stavimo u drugu."

Zbog kišovitog i hladnog vremena u maju i junu, i izuzetno lošeg stanja bagrema, prinos meda je manji, u proseku, 8 kilograma po košnici. Klimatske promene utiču na pčele, ali i nemar ljudi.

"Ovaj kraj je voćarski", podseća Ristanović, "ta tretiranja, prskanja voća, neprimenjivanje po uputstvima, obično to treba po hladovini, uveče da se prska, ali ljudi nemaju vremena pa preko dana prođu kroz voćnjake i isprskaju."

Pčelari se nadaju dobrim vremenskim prilikama u narednoj sezoni. Kada se uz to, obavi savesna i dobra priprema pčela za prezimljavanje, onda može da se uživa u obilnim plodovima vrednog rada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво