Smederevo: Šahovki turnir osoba sa invaliditetom

Povodom 132. Smederevske jeseni, udruženje distrofičara Smedereva organizuje šahovski turnir na kojem učestvuju takmičari iz cele Srbije.

Osobe sa mišićnom distrofijom često su ograničene u izboru aktivnosti kojima mogu da olakšaju tegobe i ispune vreme. Igranje šaha, jedan je od načina da se okupe i razmenjuju iskustva sa drugim obolelima od ove bolesti.

 Udruženje distofičara grada Smedereva „Bolji život", nekoliko godina organizuje, ali i obilazi turnire širom Srbije. Tradicionalni šahovski turnir u okviru manifestacije Smederevska jesen, okupila je brojne goste i takmičare, a iz udruženja ističu da im ovakva okupljanja mnogo znače.

„Mi smo hteli sa ovim turnitom da naše ljude podstaknemo, pošto se osobe sa invaloditeom, odnosno mišićnom distrofijom, jedino se bave šahom, onda smo hteli da ih izvedemo iz kuće da bi se družili i da bi ljudi mali videli kako to sve izgleda", objašnjava Vlado Dodić, predsednik Udruženja "Bolji život".

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da je obaveza i odgovornost države da brine o građanima čija su prava najviše ugrožena, jer se kroz taj odnos, kažu, meri stepen razvijenosti jednog društva.

"Jako je važno i nama i njima, jer pratimo rad na terenu, što je jako bitno i zajedničkom snagama rešavamo njihove probleme", objašnjava Julijana Stanisavljević, iz Ministastva rada. 

Pored šaha, članovi Udruženja distrofičara, organizuju i takmičenja u streličarstvu, gađanju puškom, kulganju i atletici.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво